Cégvilág

Búcsút intett az RS 4 a nagy fordulatszámú V8-as szívómotornak

Az Audi újragondolta ikonikus sportmodelljét, az über­kombi RS 4 Avantot.

Európa-szerte 2018 elején kerül a márkakereskedések­be a középkategóriás topmodell, amelynek negyedik generációja csak a karosszériaformát tekintve maradt hű a felmenőhöz, ugyanis a hajtáslánc teljesen új koncepció jegyében született. Akárcsak a testvérmodellnek tekinthető RS 5-ösnél, itt is elbúcsúzott az Audi a csillagászati fordulatszámra képes V8-as szívómotortól, ami azt jelenti, hogy a négykarikás márkánál már csak az R8-as szupersportautó rendelkezik nagy teljesítményű, atmoszferikus benzinmotorral.

Forrás: MW

Bánkódásra azonban semmi ok, ugyanis a Porschéval együttműködésben fejlesztett 2,9 literes, iketurbós V6-os erőforrás kerül az RS 4-esbe, méghozzá 450 lóerős teljesítménnyel. Igaz, hogy ugyanennyit tudott a felmenő V8-asa, de a V6-os 600 newtonméteres nyomatéka 170 newtonméterrel múlja felül a korábbi blokk produktumát, ráadásul az is eléggé beszédes, hogy a jövevény motorja 1900-as fordulattól szállítja a teljes nyomatéklöketet. A 4,1 másodperces gyorsulás miatt sincs szégyenkeznivalója az autónak, amelynek 250 kilométer/órás a csúcssebessége, az opcionális RS dynamic package megrendelésével pedig 280 kilométer/órával is száguldhat.

A turbómotor nem csak a menettulajdonságokra gyakorol jótékony hatást, a gyári adatok szerinti 100 kilométerenkénti 8,8 literes átlagfogyasztás 17 százalékkal kedvezőbb a V8-asénál. Az egészben persze szerepet játszik az is, hogy 80 kilogrammos súlyelőnyt élvez a nóvum, illetve a sebességváltót is lecserélték. A hétgangos S tronic helyett a ZF-től érkező, nyolcfokozatú erőátvitel pakolgatja az áttételeket.

A BMW után itt egy újabb gyártó, amely sportmodelljénél dobja a dupla kuplungos szerkezetet egy hagyományosért. Az erő útra viteléért továbbra is quattro-ös­szkerékhajtás felel, amelyhez pluszpénzért hátsó sport-differenciálművet társítanak. Az ínyencek nyilván nagyra értékelik az olyan extrákat is, mint a kerámia féktárcsák, a változó csillapítású sportfutómű vagy az RS-specifikus dinamikus kormányzás.

Annak ellenére, hogy az Audi RS modelljeire a teljesítményhez képest jellemző egy bizonyos szintű visszafogottság, most a formatervezők bevállalósabbak voltak. Vannak részletek az autón, amelyeket a legendás 90 quattro IMSA GTO ihletett, és persze itt alkalmazták az RS-ekről elmaradhatatlan ovális kipufogóvégeket, a komoly légterelőszettet, a látványos diffúzort, no meg a jelen esetben 30 milliméterrel szélesített kerékjárati íveket. Érdekesség, hogy az ősmodellen bevezetett Nogaro kék fényezés a legújabb típushoz is elérhető lesz.

Velőtrázó V8-as

Mivel a BMW nem kínál az M3-asból kombit, az újdonság egyetlen valós alternatíváját a Mercedes-AMG-nél kell keresni. A C 63-as T-modellt 4,0 literes, ikerturbós V8-as blokk hajtja, amely a bázismodellben 476, míg az S kivitelben 510 lóerőt teljesít. Közös bennük a hétgangos automatikus váltó és a hátsókerék-hajtás. Az 510 lóerős verzió a szegmensben egyedülálló, 700 newtonméteres nyomatékot produkál, a 100 kilométer/órás sprinthez 4,1 másodperc kell. A kombi C 63-asok hazai vételára 22 221 190, illetve 24 540 210 forint.

 

RS 4 autó szívómotor
Kapcsolódó cikkek