Cégvilág

Csinosodtak az idén is a MÁV állomásai

Az év végéhez közeledve lassan megvonható a MÁV állomásprojektjeinek a mérlege.

A tapolcai lehet a legközelebb elkészülő, a MÁV Zrt. által felújított vasútállomás, az ott folyó munkák tervezett befejezési ideje november 30., a használatba vételi engedély kiadása pedig 2018 januárjában várható. Az év végéhez közeledve lassan megvonható a MÁV állomásprojektjeinek a mérlege is. (A munkák saját, illetve uniós forrásból folynak.)

A legutóbb befejezett rekonstrukció a biatorbágyi, a karcagi és a keszthelyi állomásé volt, az utóbbival egy hete még egy különdíjat is bezsebelt a MÁV a 13. Média Építészeti Díj átadóünnepségén.

Forrás: MTI | Fotós: Varga György

Az új formájában legfiatalabbnak számító biatorbágyi állomás P+R-parkolója már 2015-ben elkészült, maga az épület pedig az idén újult meg a vasúttársaság és a város önkormányzatának együttműködésében és közös finanszírozásával. Felújították az épület homlokzatát, a csarnok falfelületét, rendbe tették a csarnok ablakait, az esőbeállókat és a mosdókat, kijavították a peronok és a lépcsők járófelületeit. Korszerűsítették az audiovizuális utastájékoztató eszközöket, jegykiadó automatákat állítottak fel. Az utasok biztonságáról kamerarendszer gondoskodik, a polgárőrség pedig irodahelyiséget kaphat, ahonnét a videokamerákat is üzemeltetik. Mindez 127 millió forintba került. A biatorbágyi állomáson hétköznapokon átlagosan több mint 2000, hétvégenként napi 800 utas fordul meg, naponta 75 vasúti járat áll rendelkezésre.

Az előbbieken túl látványos idei projekt volt a környezetével együtt felújított kaposvári és a balatonfüredi vasútállomás is, a celldömölki projekt lezárásáról még nincs hír.

Az állomásokat és azok környezetét a MÁV sok esetben a helyi önkormányzatok bevonásával tartja rendben. E célból a tavaly indított programja keretében olyan határozatlan idejű együttműködési megállapodások megkötését kezdeményezte, amelyek az önkormányzatok vállalják, hogy részt vesznek a területükön található vasútállomás utasforgalmi területeinek üzemeltetésében, közvetlen környezetének rendben tartásában. Az első ilyen megállapodás 2016. március 7-én született, ez év októberéig mintegy 120-at írtak alá, és további egyeztetések is folyamatban vannak néhány tucat önkormányzattal.

állomások korszerüsítés MÁV
Kapcsolódó cikkek