Cégvilág

Januártól csökkenhet az internet ára

Az idén nőtt az internet-előfizetők száma, amiben szerepe lehetett az internetáfa januári csökkentéséből fakadó alacsonyabb árnak is. A jövő januári újabb áfalefaragás további áresést hozhat.

A kiskereskedelmi árak újabb számot­tevő mérséklése várható a vezetékes­internet- és a mobiltelefon-piacon is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) várakozása szerint, miután 2018. január elejétől 18 százalékról 5 százalékra csökken az internet áfája. Ez év elejétől már a korábbi 27 százalékról 18 százalékra mérsékelték az internet áfáját.

Forrás: shutterstock

A várható piaci hatásról az NMHH a Világgazdaságnak kifejtette: a hatóság vizsgálata alapján az általános szerződési feltételekben foglalt árak nagymértékben csökkentek az intézkedés után. Az érintett vezetékes szolgáltatók többsége átengedte az előfizetőknek az áfamegtakarítást, e területen az árcsökkenés átlagos mértéke 7,1 százalék volt. A mobiltelefonok előfizetési díjai a díjcsomagokban foglalt adattartalomtól függően 2-3 százalékkal mérséklődtek.

Az áfacsökkentésnek szerepe lehetett az előfizetők számának növekedésében is. A vezetékes gyorsjelentésben szereplő legnagyobb szolgáltatóknak (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., Invitech Megoldások Zrt., UPC Magyarország Kft., Digi Kft., PR-Telekom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft.) 2017 szeptemberében 2,543 millió előfizetőjük volt vezetékes széles sávú internetre, 4,5 százalékkal több, mint 2016 végén. Az említett társaságoknak 2016 szeptemberében még 2,416 millió széles sávú netes előfizetőjük volt, 2015 végén pedig 2,325 millió, azaz az akkori növekedés közel 3,9 százalékosnak bizonyult. Az NMHH szerint azonban még nem látható, hogy a 2016 első háromnegyed évéhez mért gyorsabb idei első háromnegyed éves növekedés mennyiben köszönhető az áfaváltozásnak, illetve egyéb okoknak, például a piaci konszolidációnak.

A kormány az év közepén bevezetett Digitális Jólét Alapcsomaggal (DJA) is igyekezett élénkíteni a piacot. E csomagnak 15 százalékkal kell olcsóbbnak lennie az adott szolgáltató eddigi legalacsonyabb tarifájánál. A Digitális jólét program titkárságán azt is közölték a Világgazdasággal, hogy az alapcsomag iránt már több ezren érdeklődtek, de a szolgáltatók csak a védjegyhasználati szerződés utáni egy év múlva kötelesek hivatalosan adatokat közölni a DJA kapcsán. Így az első pontos adatok 2018 júniusában állnak majd rendelkezésre.

 

NMHH áfa internet
Kapcsolódó cikkek