Cégvilág

A Magyar Telekom negyedéve lett a legjobb a régiós versenytársak között

Egyszeri tételek is hozzájárultak a Magyar Telekom jó eredményeihez. A társaság az értékeltségi mutatók alapján a vizsgált régiós cégek középmezőnyébe tartozik.

A harmadik negyedévben a régiós telekommunikációs vállalatok közül a Magyar Telekom teljesített a legjobban az előző év hasonló időszakával összevetve. A nettó profit 55,9, az EBITDA 12,1, az árbevétel pedig 8,8 százalékkal emelkedett a hazai távközlési társaságnál, míg az öt nagy régiós cég átlaga 6,7, 1,8 és 5,5 százalék volt. A nettó eredmény soron a Telekom Austria 3,5, a cseh O2 pedig 1,4 százalékos pluszt, míg a Hrvatski Telekom 3 százalékos, az Orange Polska pedig 24,3 százalékos mínuszt közölt gyorsjelentésében.

A Magyar Telekom kedvező számaiban egyszeri tételek is szerepet játszottak. A hűségprogram megszűnése miatt is feloldottak néhány milliárd forintot, ami gyakorlatilag számviteli nyereségnek számít. Az új székház építése miatt pedig kisebb ingatlanokat is értékesített a vállalat

– magyarázta a számokat az Erste Befektetési Zrt. A cég szerint itthon a régiós átlagnál nagyobb szerepet játszott az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó rendszer-integrációs bevétel is. A Magyar Telekom csoportszinten is kimondottan erősnek számít a rendszer-integrációs megoldások területén.

Gyümölcsöző munkában a Telekom Austria operátorai: a cég részvényesei nagyon jól jártak az idén
Forrás: Telekom Austria Group

A gyorsjelentések utáni értékelt­ségi mutatók alapján a Magyar Telekom a középmezőnyben van a régióban. Cégérték/eredményesség (EV/EBITDA) alapon a hazai távközlési cég 4,87-os mutatója 11 százalékos prémiumot jelent az átlaghoz képest. A romániai Digi és a Hrvatski Telekom olcsóbbnak számít. Az ár/nyereség (P/E) mutató szerint viszont csak a Digi olcsóbb a Magyar Telekomnál, amelynek 12,68-os mutatója 4,1 százalékkal van az átlag alatt.

A Reuters adatbázisában szereplő átlagos célárakat nézve a Digi után a Magyar Telekommal kapcsolatban a legoptimistábbak az elemzők. A Diginél 36, a hazai telekom cégnél 16 százalékos drágulást prognosztizálnak. Az árfolyamok idei mozgása alapján a Telekom Austria befektetői jártak a legjobban, a cég 45 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom 5,6 százalékot esett, a régiós versenytársak között ez az egyik legnagyobb mínusz. A Digi, amely az év elején még nem volt ott a tőzsdén, a májusi bevezetés óta 9,6 százalékot süllyedt.

„Az egész régióban jól teljesítettek a távközlési cégek, a lengyel Orange Polska gyengélkedése részben azzal magyarázható, hogy a közelmúltban a frekvenciapályázatok miatt sokat kellett költeniük nagyobb beruházásokra. Még most is azt nyögik. A frekvenciák értékesítése határozza majd meg a térség telekom cégeinek jövőjét is” – tette hozzá a Világgazdaságnak Tunkli Dániel. A Concorde vezető elemzője úgy véli, hogy a következő években sorra érkező, 5G-technológiához kapcsolódó tenderkiírások a szektor osztalékfizető képességére negatív hatással lesznek. „Közben várhatóan a hozamkörnyezet is emelkedik majd. A távközlési cégek 5 százalék körüli osztalékhozama ma még elég attraktív a tízéves német állampapír 0,34 százalékos hozamához képest. Ha többet fizetnek majd az állampapírok, és csökkennek a szektor osztalékkilátásai, akkor viszont a befektetők körében esik majd e részvények népszerűsége” – hangsúlyozta Tunkli Dániel.

Az 5G-hez szükséges 700 megahertzes frekvenciatartományt az Erste várakozásai szerint Magyarországon, Ausztriában és Csehországban 2019-ben értékesítik, míg Lengyelországban 2020-ban. Számításaik szerint hazánkban ez csaknem 50 milliárd forintba kerülhet majd a Magyar Telekomnak. Következésképp a cég 2019-ig várhatóan nem is módosít az osztalékszintjén.

Céget vett a T-Systems

A Magyar Telekom közölte, hogy a T-Systems Magyarország Zrt. megvette az SAP-szolgáltatásokra specializálódott ITgen Kft.-t. A vételár maximum 1,2 milliárd forint, az ITgen Kft. árbevétele 2016-ban megközelítőleg 0,8 milliárd forint, EBITDA-ja 0,3 milliárd forint volt.

 

Magyar Telekom régiós verseny kelet-közép-európa negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek