Cégvilág

Módosított üzemanyaggal erősít a Paksi Atomerőmű

A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a VVER-440-es reaktorokhoz fejlesztett új típusú, második generációs üzemanyag-kazetták paksi bevezetését célzó mérnöki szolgáltatásokról kötött szerződést.

A Roszatom üzemanyag-divíziójának szakemberei a projekt részeként a jelenleg használt üzemanyagkötegek helyett új típusú, módosított üzemanyag-kazettákat fejlesztenek megnövelt hasadóképes urántartalommal. Ezek a kazetták a reaktorban moderátorként és hűtőközegként szolgáló víz és az urántöltet mennyiségének arányát optimalizálják. Mindez növeli a működés gazdaságosságát, megtartva az üzemanyagciklus jelenlegi paramétereit.

Ma a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal üzemelő atomerőműve, amely megnövelt, 15 hónapos üzamanyagciklussal működik.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A Paksi Atomerőmű számára a második generációs üzemanyagot az Elektrosztal városában működő MSZZ Nyrt. gyártja majd. A TVEL Rt. és magyar megrendelőjének szerződése alapján a Paksi Atomerőmű négy VVER-440-es blokkjához azok üzemidejének végéig szállít üzemanyagot az orosz fél.

„A Paksi Atomerőművel folytatott együttműködésünk sajátossága, hogy a magyar fél aktívan vizsgálja az üzemanyag-hatékonyság növelésének lehetőségét és közvetlenül is részt vesz ezen projekt műszaki megvalósításában„ – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

Paks atomerőmű kazetta
Kapcsolódó cikkek