Cégvilág

Nincs napirenden a lakásáfa kérdése

Sorsdöntő kérdésekről, az építőipar további növekedésének kormányzati támogatási lehetőségeiről rendeznek ágazati csúcstalálkozót a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Építőipari Ágazati Konzultáció címmel, a rendszerváltás óta először péntekre hívtak össze átfogó tanácskozást – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Többek közt az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (Évosz) által is szorgalmazott beruházásösztönző támogatási prog­ramok és a munkaerőhiány megoldására hivatott képzési és részképzési, valamint egyéb hatékonyságnövelési intézkedések lehetősége kerül napirendre. A tárcavezető lapunk kérdésére elmondta: a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs 2019 utáni fenntartása viszont nem lesz napirenden.

A kormány célja az Irinyi-tervvel deklaráltan az, hogy a növekedés húzóágazata, a járműgyártás mellé több más terület, például az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és az építőipar is felzárkózzon, utóbbi visszanyerve a 2000-es években jellemző nemzetgazdasági súlyát, amikor a 6 százalékát adta. Tavaly 3,4 százalékot ért el, de már repülőrajtot vett az ágazat, és ez új kihívás, hiszen a további növekedés feltételeit önerőből nem tudja biztosítani. A tavalyinál 40 ezerrel többen, már 317 ezren dolgoznak a szektorban. Az idén elindított lakásépítések jövőre érnek be, a kamatkörnyezet, a foglalkoztatási helyzet és a bérek egyaránt azt vetítik előre, hogy a kereslet feltételei adva vannak, a növekedés kitart. A 2010-es évhez mérten idén 115 százalékkal magasabb, éves szinten valószínűleg 25 százalékos teljesítménynövelést végrehajtó ágazat köré segítő üzleti környezetet kell kialakítani, hogy a nagyberuházások kifutása se okozzon majd gondot.

Koji László, az Évosz elnöke hangsúlyozta: az idei évre várhatóan 2200 milliárd forintos megrendelésállománnyal 4000 milliárd forint fölé nő a teljes szerződésállomány. Párhuzamosan növekszik, jövőre már a 600 milliárd forintot is elérheti a gépesítés és a szakmunkáshiány miatt a jelen feltételek mellett nem – vagy nem biztosan – teljesíthető munka mennyisége, ezért kérik a kormány segítségét. A munkaerőhiány miatt is fontossá vált a hatékonyságnövelés és a részképzés, mivel a 40 ezer új építőipari foglalkoztatott töredékének van csak építőipari szakképzettsége. A csúcstalálkozónak az építőipari termelői árak is részét képezik, ami kényes kérdés: az idén átlagosan 4,3 százalékkal emelkedett az ágazat saját tevékenységének ára, a lakásépítés terén viszont 9,3 százalékkal ugrott meg.

Városközpont épül a WestEnd mellé

A régió legnagyobb ingatlanfejlesztését, egy új városnegyed építését jelentette be a magyar tulajdonú Gránit Pólus Csoport, amely a WestEnd City Center szomszédságában lévő 94 ezer négyzetméteres telekre 320–450 ezer négyzetméternyi irodát, kereskedelmi egységeket, lakásokat és szállodát tervez építeni. A smart city koncepció jegyében formálódó Nyugati Városközpont a Ferdinánd hídon túli területen áll majd, az alapkövet egy év múlva tehetik le. (Továbbiak a 15. oldalon) | VG

 

Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége áfa építőipar ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek