Cégvilág

Önmagában is használható VR-sisakkal erősítené piaci helyzetét a HTC

Bemutatta első, önmagában is ­használható virtuális­valóság-sisakját a HTC, az új eszköz több meglepetést is tartogat a felhasználóknak.

Izgalmas részletek derültek ki a HTC legújabb virtuálisvalóság- (VR) eszközéről. A társaság már a nyáron egyértelművé tette, hogy egy különleges készüléken dolgoznak, és a Vive Focus valóban szolgál néhány meglepetéssel a felhasználók számára. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a Qualcomm Snapdragon 835 csipet használja a virtuálisvalóság-sisak, vagyis jókora teljesítményre lesz képes, ami azért fontos, mert ez az első olyan VR-eszköze a cégnek, amely önmagában működik, vagyis nem kell hozzá számítógép vagy okostelefon.

A prémiumkategóriás okosmobilokra jellemző csip, valamint a beépített érzékelők azt is lehetővé teszik, hogy a készülék érzékelje a mozgásunkat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a virtuális világban nemcsak a fejünk körbeforgatásával tudunk nézelődni, ha elindulunk, a látvány követi a mozgásunkat, vagyis az eddigieknél is izgalmasabb élményben lehet részünk. A korábbi Vive-hoz hasonlóan a vezérlők is mozgásérzékelősek lesznek.

Nagyon erős csipet kapott a HTC Vive Focus
Forrás: AFP

A HTC egyelőre egy rövid videót hozott nyilvánosságra az eszközről, amelyből kiderül, hogy igen nagy figyelmet fordítottak a kényelemre, és ha marad a mostani dizájn, akkor egy világoskék eszközzel kell megbarátkozniuk azoknak, akik Vive Focust vásárolnak. Sajnos a kijelző felbontásáról vagy arról, hogy mennyi lesz az üzemidő, nem adtak ki információkat. Az eszközt elsőként a kínai piacon vezetik be, az időpontot és az árat azonban még titkolják, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy a világ többi részére mikor jut el az újabb VR-élmény.

Az, hogy a HTC a Vive Focusra koncentrált, egyben azt is jelenti, hogy a cég és a Google közös tervét, amelyben a Daydream platformra épülő virtuálisvalóság-eszköz megalkotása szerepelt, levették a napirendről. Azoknak sem kell azonban elkeseredniük, akik nagyon kíváncsiak arra, hogy mit tud kihozni a Google egy nagy gyártóval való együttműködésből a VR-piacon, a Lenovóval közös fejlesztés ugyanis még tart, igaz, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor lesz konkrét, kipróbálható eredménye.

A legnagyobb technológiai cégek ugyan évek óta dolgoznak már a virtuális- és kiterjesztettvalóság-megoldásokon, azonban egyelőre igazán tömeges alkalmazásuk még nincs ezeknek az eszközöknek.

Az Apple az iPhone X-szel már jelezte, hogy ők is nyitnak ebbe az irányba, és a Bloomberg néhány napja arról számolt be, hogy egy kiterjesztettvalóság- (AR) technológiát használó okosszemüveg lehet majd az az eszköz, amellyel az amerikai társaság igazán beszáll ebbe a piacba. A hírügynökség úgy értesült, hogy saját kijelzőt, speciális csipet és operációs rendszert kap majd a készülék, amely a Bloomberg forrásai szerint 2020-ban kerülhet piacra. Okosszemüveggel egyébként már többen is próbálkoztak korábban, a legismertebb kísérlet a Google Glass volt, amely valószínűleg jócskán megelőzte a korát, és az igen drága, 1500 dollár körüli összegbe kerülő eszköz gyártását nem is erőltette a társaság. A hírek szerint egyébként nem teljesen állt le ez a projekt sem, és most egy főként üzleti felhasználásra szánt készüléken dolgoznak.

Természetesen nem maradt ki a valóság új köntösben történő megjelenítéséből a Microsoft sem, a cég a kevertvalóság-koncepciót tette magáévá, amit a HoloLens testesít meg. A vállalat november elején, a londoni Microsoft Future Decoded rendezvényen jelentette be, hogy a Windows 10-alapú eszközt további 29 európai piacon, köztük Magyarországon is elérhetővé teszik. A készülék a valódi világ képét keveri a virtuálissal, és a cég várakozásai szerint egy sor iparágban hozhat forradalmi változásokat, többek között az ­autógyártásban, illetve a filmkészítésben.

HTC okostelefon virtuálisvalóság VR-sisak
Kapcsolódó cikkek