Cégvilág

Tíz év múlva jöhet a gyorsneutronos reaktor

A Roszatom vezetője a nap, a szél, a víz és az atom „zöld négyzetébe” helyezi a nukleáris termelést.

A nukleáris ipar előtt álló egyik legfontosabb feladat a nukleáris üzemanyagciklus bezárását szolgáló együttműködés Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője szerint, aki erről a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Abu-Dzabiban tartott miniszteri értekezletén beszélt. (Az üzemanyagciklus zárása az elhasznált fűtőelemek újrahasznosítását jelenti.)

Lihacsov összefogást sürget az új technológia érdekében
Forrás: AFP

Meggyőződésünk, hogy a világ atomenergetikájának jövője elszakíthatatlanul összefonódik a nukleáris üzemanyagciklus lezárásával, amelynek szerves részei a gyorsneutronos reaktorok. A nukleáris üzemanyagciklus bezárásával az atomenergia békés célú felhasználása környezetvédelmi szempontból biztonságos energiaforrássá válhat, évezredekre elegendő, gyakorlatilag kimeríthetetlen tartalékokkal

– idézi az Atomenergia Info. Alekszej Lihacsov szerint ez már nem valamilyen távoli jövő technológiája: megalapozottan feltételezhető, hogy 10-12 éven belül komplex termék kerül a piacra ezen a területen. Az atomipar mércéjével mérve ezt a holnap technológiájának tekinti a Roszatom vezérigazgatója.

Ehhez – mint hangsúlyozta – olyan ipari infrastruktúrát kell megteremteni, amellyel jelentősen csökken a kiégett fűtőelemek mennyiségének növekedési üteme, és megsokszorozódik a felújított fűtőelem-összetevők felhasználása a nukleáris üzemanyagciklusban. „A Roszatom e célból oroszországi fűtőelem-újrahasznosító üzemeket hoz létre, és olyan új urán-plutónium fűtőanyag kifejlesztésén is munkálkodik, amellyel visszajuttathatók a feldolgozás termékei a nukleáris üzemanyagciklusba. Ezzel kapcsolatban felszólítjuk az összes érdekelt országot, hogy sarkalatosan élénkítsék az együttműködést a gyorsreaktorok és a nukleáris üzemanyagciklus témájában” – tette hozzá.

Alekszej Lihacsov szerint új hangsúlyokra van szükség a nemzetközi együttműködésben. A Roszatom a maga részéről támogatja, hogy a NAÜ szigorítsa a biztonsági követelményeket. „A technológiák és a megoldások biztonságossága számunkra nem egyszerűen követelmény, hanem bármilyen atomberuházás megvalósításának meghatározó feltétele” – jelentette ki.

Nemzetközi összefogásra van szükség az atomenergetika társadalmi elfogadottsága, sőt annak érdekében is, hogy legyen erre a termelési módra társadalmi igény. Alekszej Lihacsov érveket is hozott fel amellett, hogy az atomenergetikának kulcsszerepe van a fenntartható fejlődésben és az alacsony szénfelhasználású energiatermelésre való áttérésben. Az atomenergetikát stabil és ökológiai szempontból tiszta energiaforrásnak nevezte, amely gazdaságilag vonzó költségek mellett állítható elő. Szerinte az atomenergia a nap-, a szél- és a vízenergiával együtt alkotja az úgynevezett „zöld négyzetet”, amely a világ jövőbeni energia-egyensúlyának az alapjává válik. Ezért ezek az energiatermelő módok ebben az értelemben nem alternatívái, hanem kiegészítői és erősítői egymásnak.

Roszatom nukleáris termelés gyorsneutronos reaktor
Kapcsolódó cikkek