Cégvilág

A Tesla beindította a világ legnagyobb akkumulátorát

Pénteken aktiválták Ausztráliában a rekordnagyságú, 100 megawattos tárolókapacitású lítiumion-akkumulátort.

Megépült, és a mai napon aktiválták is a Tesla rekordméretű energiatároló rendszerét Dél-Ausztráliában – számolt be a hírről a BBC. Az angliai hírportál ugyanakkor megjegyzi: azzal már csütörtökön is raktároztak energiát, tekintettel a térségben tapasztalt hőségre.

A Tesla júliusban jelentette be a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátorának megépítésére vonatkozó terveit, ráadásul 100 napon belülre ígérte a projekt megvalósítását.

Elon Musk, a Tesla alapító-vezérigazgatója
Forrás: Tesla

A 30 ezer háztartás ellátását lehetővé tevő projektre azért volt szükség, mert a szóban forgó dél-ausztráliai régió (Adeleide-től 230 kilométerre, Jamestown városában építették fel a rendszert) mostoha időjárási körülmények miatt az utóbbi években rendszeresen áramkimaradásokkal küszködött. Jay Weatherill, Dél-Ausztrália miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a projektet, hozzátéve, hogy az meg fogja akadályozni a tavalyihoz hasonló eseteket, amikor egy napra például az egész állam áram nélkül maradt.

A dél-ausztráliai akkumulátor ugyanakkor valószínűleg nem sokáig marad a világ legnagyobbja, a Hyundai Electric & Energy Systems ugyanis Dél-Koreában dolgozik egy másfélszer nagyobb projekten, melyet jövő év elején adhatnak át.

Elon Musk energia lítium-ion Tesla akkumulátor
Kapcsolódó cikkek