Cégvilág

Átalakul az erdélyi birtokok struktúrája

Az erdélyi földtulajdonosi struktúra jelentős közeljövőbeli átalakulását prognosztizálja Kerezsi Miklós.

Az erdélyi földtulajdonosi struktúra jelentős közeljövőbeli átalakulását prognosztizálja Kerezsi Miklós. A Maros megyei Kerelőszentpálon néhány napja elkezdett, eddigi legnagyobb magyar tőkéjű mezőgazdasági beruházás végrehajtója, a szatmárnémeti székhelyű UBM Feed Románia Kft. kisebbségi tulajdonosának számító East Csoport vezetője lapunknak úgy fogalmazott: „érdemes észnél lenni”, mivel várhatóan nagy területek cserélnek majd gazdát.

A kilencvenes években kialakult tulajdonosi struktúra elsősorban amiatt változhat, hogy sok agrárvállalkozást utód hiányában nincs, aki folytasson, mások pedig hibás gazdálkodás következtében jutottak krízishelyzetbe. Kerezsi szerint az erdélyi és a partiumi földbirtokok jelentős hányadát érintheti ez a hullám, ezért a befektetni szándékozóknak érdemes ugrásra készen állniuk, hiszen mostanában látszik újrarendeződni a következő néhány évtizedre a tulajdonosi struktúra.

Az erőviszonyok újrarendeződésének felismerése alapján hozták meg a takarmányüzem megépítését célzó, 15 millió eurós beruházásról szóló döntést is. A rohamosan fejlődő erdélyi állattenyésztési ágazat igényeit eddig nyugati importtal igyekeztek kielégíteni, most elérkezettnek látták a pillanatot egy nagy kapacitású termelőegység létesítésére, amelyet a tervek szerint 2018 novemberében adnak majd át.

A nemzetközi viszonylatban is korszerűnek számító vállalat harminc embernek ad munkát, csúcsteljesítménye óránként 30 tonna lesz, éves kapacitását 220 ezer tonnára kalibrálják. A vállalat másik kisebbségi tulajdonosa, az Oprea Avi Com, egy baromfitenyésztésre és baromfihús forgalmazására szakosodott mezőkirályfalvi cég egyben a gyár legfontosabb leendő ügyfele is, a termelés 20 százalékát vásárolja majd fel.

A takarmány előállításához szükséges évi 130 ezer tonna gabonát Erdélyből, elsősorban Maros megyéből készülnek beszerezni, a szállítási költségek kiiktatása pedig lehetővé teszi majd, hogy kedvező áron értékesítsék a termékeket.

UBM
Kapcsolódó cikkek