Cégvilág

Európa útjain futnak a gyöngyöshalászi abroncsok

Beszállt a duális képzésbe, és újszerű toborzásba fogott hazánkban az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyártó cég.

Már mintegy ötszázan dolgoznak az indiai gumiabroncsgyártó cég, az Apollo Tyres áprilisban átadott gyöngyöshalászi gyárában. A társaságnak eddig nem okozott nehézséget a megfelelő emberi erőforrás megtalálása – tájékoztatta a Világgazdaságot a cég. A toborzás folyamatos lesz a teljes kapacitás eléréséig, ami évi 5,5 millió személyautó- és 675 ezer busz- és teherautó-abroncsot jelent. Egyelőre ugyanis kizárólag személygépkocsi-abroncsot gyártanak Gyöngyöshalászon, de már majdnem elkészült a busz- és teherautóabroncs-gyár épülete is.

Az indiai Apollo Tyres új gumiabroncsgyártó-üzeme a gyöngyöshalászi ipari parkban.
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A jelenlegi gyártási számokat az Apollo üzleti okokból nem közölte, de kiemelte, hogy a Made in Hungary feliratú Vredestein abroncsai már Magyarországon és más európai országokban is elérhetők.

A felvételek 2015-ben indultak az Apollónál mérnökök, technikusok felvételével, s együttműködéseket is indított a társaság Heves megye több műszaki középiskolájával. Az Apollo tanulmányi szerződést kötött végzősökkel, akiknek tanulmányaik utolsó évében ösztöndíjat adott. E tanulók a középiskola befejeztével OKJ-s abroncsgyártó technikusi képzésben vettek részt, majd a cég indiai és hollandiai üzemében gyakorlati oktatást kaptak. Az Apollo Tyres részvételével 2016 őszétől abroncsgyártói és abroncsgyártó technikusi duális képzés is indult a József Attila Szakgimnázium és Szakközépiskolában Gyöngyösön, valamint az Eötvös József Református Oktatási Központban Hevesen, a Miskolci Egyetem hallgatóit pedig Gyöngyöshalászra várják szakmai gyakorlatra.

A cég ősztől újszerű megoldást is bevet: kiválasztási nyílt napokat és roadshow-t szervez lehetséges munkavállalóinak, akik megtekinthetik a gyártást, majd állásinterjún vehetnek részt.

Több tízmillió autógumit gyártanak le hazánkban

Hazánk igazi abroncsnagyhatalomnak számít az Apollóval együtt négy gumiabroncsgyárával. A Michelin az idén Nyíregyházán 2,1 millió személyautó-abroncsot állít elő a most felfutó beruházásnak megfelelően. A Hankook tavalyi és várhatóan idei rácalmási termelése is mintegy 18 millió, több típusú abroncs lesz. Nemrég zárult le a Bridgestone tatabányai gyárbővítése, amelynek köszönhetően a korábbi évi 1,8 millió darabos (például személyautó és terepjáró) abroncsgyártás 3,6 millióra nő. A 2020-ra tervezett végső kapacitás évi 7,2 millió darab lesz. | VG

 

Apollo Gyöngyöshalász gumiabroncs
Kapcsolódó cikkek