Cégvilág

Felülsúlyozásra ajánlják az Alteót

Kockázatokkal sújtott, mégis ígéretes befektetés lehet az Alteo. Az energiacég a következő két évben 10-15 milliárd forintos fejlesztésekkel növeli versenyképességét.

Az Alteo részvényét felülsúlyozásra ajánlja 823 forintos célárral Debreczeni Csaba, az MKB Bank szenior tőkepiaci elemzője. A BÉT által finanszírozott kispapír elemzésében szereplő kedvező ajánlás 685 forintos árfolyamon érte a részvényt. A kurzus egyből 743 forintig emelkedett, kicsit korrigált, majd újra felszúrt 744 forintig. Aztán visszatért kiindulópontjára, a 685 forinthoz. Az elmúlt napokban egyébként 700 és 730 forint között sávozott a papír. Más szóval, első hallásra tépték az Alteót a befektetők, aztán gyorsan profitot realizáltak. Most meg hiszik is meg nem is, amit az ajánlásban olvashatnak.

Forrás: MTI

Lássuk, mire alapozza a felülsúlyozást az MKB Bank szenior elemzője. Az Alteót 2008-ban alapították Budapesten, és a közműszektorban tevékenykedik. A cég úgynevezett smart energy szolgáltatást nyújt. A társaság fő szegmensei az energiatermelés (elektromos és hő), az energetikai szolgáltatások és a A társaság kisebb erőműveket épít vagy vásárol, és így decentralizált energetikai szolgáltatásokat tud nyújtani. Az energiatermeléshez földgázt, illetve megújuló forrásokat használnak fel. A társaság eredménytermelő képességének növekedése a megvalósított és a jövőben megvalósuló befektetéseken múlik. Éppen emiatt fontos a tőkebefektetés, ez a következő két évben 10 és 15 milliárd forint között lehet. Debreczeni Csaba véleménye szerint ezek hatására az EBITDA 2019–2020-tól szignifikánsan emelkedhet. Noha az iparági besorolás közmű, úgy látja, az Alteo mégis növekedési sztorit kínál.

A kockázatokról sem szabad elfeledkezni, mert Debreczeni ezekből is sokat azonosított. Fontos körülmény, hogy az energetika közműszektor, és így állami, valamint uniós szabályozás alá esik. A társaság néhány leányvállalata fizet közműadót, a csoport effektív adóterhe 12 és 13 százalék között mozog. Ugyanakkor alacsony az Alteo hitelezési kockázata, mert a nemfizető fogyasztók aránya elenyésző. Mivel az ügyfelek nagy része iparvállalat (főként az autóipar, a napi fogyasztási cikkek gyártói és a vegyipar területéről), a társaság eredménye prociklikus, azaz a gazdaság általános helyzetével együtt mozog. Mindezek ellen a társaság hosszú távú szerződésekkel fedezi le magát.

Kockázatot jelent az is, hogy a távhőszolgáltatás alacsony eredményhányadot produkál. A kormány az utóbbi években több rezsicsökkentést is végrehajtott, így a 2018-as választási évben sem lehet ennek az esélyét figyelmen kívül hagyni. A társaság erősen függ az energiahordozók piaci árának változásától is, emellett a termelése jórészt időjárásfüggő, amire a társaságnak nincs ráhatása. Így a napsütéses és szeles órák száma, a folyók vízhozama meghatározó tényező a nyereség szempontjából. Ezeket a kockázatokat a megbízhatóan termelő, hagyományos gáztüzelésű erőművek egyenlíthetik ki.

Magyarországon indul Paks II. bővítése, az új blokkok a legfrissebb hírek szerint 2025–2027-re készülhetnek el. Mindez azt eredményezi, hogy lesz egy átmeneti időszak, amikor az ország energiaexportőrré válik, de ez csak pár évig fog tartani.

energiacég részvénypiac Alteo Nyrt.
Kapcsolódó cikkek