Cégvilág

Gyakran utazik vonattal? Önnek üzen a MÁV!

December 10-étől új vasúti menetrend lép életbe, a menetrendváltozások mellett pedig a legnagyobb újdonságot az automatákból, vagy az online váltott és mobileszközön bemutatott jegyekre, valamint a csúcsidőn kívüli utazásokra vonatkozó kedvezmények jelentik.

Újdonság, hogy december 10-étől még kedvezőbb lesz az önkiszolgáló csatornákon keresztül történő jegyvásárlás. A MÁV-Start a jegykiadó automatákból értékesített jegyekre, valamint az interneten vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre öt százalékos, e-vonatjegy (kinyomtatás nélkül, okostelefon, tablet vagy laptop képernyőjén is bemutatható) vásárlása esetén pedig tíz százalékos kedvezményt biztosít, amelyre csúcsidőn kívüli utazás esetén további tíz százalékos engedmény jár, ha online felületen vagy mobilalkalmazással vásárolják a menetjegyet. Ezáltal még vonzóbbá válhatnak a kényelmes jegyértékesítési megoldások, csökkenhet a pénztáraknál a sorban állás – véli a MÁV-Start.

Jegyvásárlás applikációval

A Vonatinfó nevű menetrendi és térképes utastájékoztatási alkalmazás 2015. márciusi indulása és az e-vonatjegyek 2016. novemberi bevezetése óta nagy volt az igény az utasok részéről, hogy a mobiltelefonos applikációban is lehessen jegyet vásárolni. A MÁV-Start ezért bővítette ki a jegyvásárlási funkcióval 500 ezer letöltést elért mobilalkalmazását. Egy gyors regisztrációt követően, okostelefonon akár pár kattintás is elegendő lesz, hogy bankkártyás fizetéssel vegyék meg a jegyeket az utasok. November elején elkezdődött a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás androidos bétateszt verziója. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető és használható lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, amely nem csak Androidon, de iOS-en is elérhetővé válik.

Fotós: Teknős Miklós

Változások a belföldi vonalakon

Az új menetrend leginkább a Budapest–Nagykanizsa, a Fonyód–Kaposvár, a Budapest–Kaposvár, a Miskolc–Hidasnémeti, a Püspökladány–Biharkeresztes és Budapest–Kelebia vonalon hoz jelentős változásokat. A Balaton déli partján elvégzett pályafelújításoknak köszönhetően a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa/Keszthely és a Fonyód–Kaposvár vonalakon is nagyobb mértékben csökken a menetidő.

Budapest és Piliscsaba között –a felsővezeték-rendszer kiépítésének köszönhetően –reggelenként napi egy pár FLIRT motorvonat közlekedik december 11-étől.

Mivel a vonal egyelőre csak Piliscsabáig használható villamos vontatással, csak ezen vonatpár esetében biztosítottak a technológiai feltételek. A vasúttársaság a villamosítás befejezése után, várhatóan tavasztól a teljes vonalon további modern FLIRT járműveket állít forgalomba.

Budapest és Kaposvár között naponta három pár közvetlen InterCity fog közlekedni (Budapest és Dombóvár között a pécsi InterCity-k közvetlen kocsijaként), ezek közül a már ismert Somogy IC továbbra is Somogyszobon és Csurgón át közlekedik Gyékényesre.

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon a vonatok budapesti indulási és érkezési időpontjai jelentős mértékben megváltoznak az idei menetrendhez képest.

Több térségben is folytatódnak a pályarekonstrukciók, ezért a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, a Budapest–Hatvan–Miskolc és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen vonalakon évközben menetrendi módosításokkal és forgalomkorlátozásokkal kell számolniuk a vonattal utazóknak.

Nemzetközi menetrendi és díjszabási változások

Ami az Ausztriát érintő járatokat illeti, új heti és havi nemzetközi bérleteket vásárolhatnak a Győrből, Mosonmagyaróvárról és Hegyeshalomból Bécsbe ingázók. A bérleteket a regionális nemzetközi járatok mellett a távolsági vonatokon is igénybe vehetik az utasok, így akár a railjet, EuroCity vagy EuroNight nemzetközi járatokkal is korlátlanul utazhatnak. A Prágába, Brnóba, Hamburgba és Varsóba közlekedő valamennyi EuroCity-járat Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, és oda is érkezik, 16 perccel csökkentve a járatok menetidejét. Az Ister IC a román területen zajló pályaépítések miatt ismét Nagyszebenen át közlekedik. A Traianus IC rövidebb útvonalon csak Temesvárig közlekedik, a Körös IC közvetlen kocsijai megszűnnek, a vonat valamennyi kocsija csak Temesvárig közlekedik.

A Budapest és Zágráb közötti InterCity-vonatok egész évben a Balaton déli partja felé, gyorsvonatként, változatlan minőségű személykocsikkal közlekednek. Az eddig Budapest és Rijeka között utasokat szállító, egész évben közlekedő közvetlen nappali vonat a horvát pályaépítések miatt csak Budapest és Zágráb között jár. A nagy népszerűségnek örvendő Sea→you vonatonk jövőre is közlekednek, Rijeka és Koper felé egy héttel, egészen augusztus legvégéig, Split továbbra is szeptember közepéig lesz elérhető.

A Hortobágy EuroCity-vel új, közvetlen hálókocsi közlekedik Bécsből Kijevbe, amely így Budapesten keresztül jut el Ukrajnába – nemcsak az ország fővárosába, hanem Lembergbe és onnan vissza is éjszakai eljutást kínálva – közölte a MÁV-Start.

vasúti menetrend MÁV menetrend MÁV
Kapcsolódó cikkek