Cégvilág

Jelentős termelésnövelésre készül a Mol szerb versenytársa

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) 2,2 milliárd dollárt fordít termelésnövelésre 2025-ig, hogy ezzel is erősítse vezető pozícióját Délkelet-Európában.

Pénteken a NIS azt is bejelentette, hogy a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) a tervek szerint évi átlagosan 4 százalékkal nő 2025-ig. Idei harmadik negyedévi EBITDA-eredménye 34,3 milliárd dinárra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévi 22,5 milliárd dinárról.

A cég azt tervezi egyebek között, hogy növeli pancevói olajfinomítójának a termelését, bővíti benzinkút-hálózatát és komolyabb összegeket fektet be áramtermelésbe.

A NIS 56,15 százaléka az orosz Gazprom Nyeftyé, 29,88 százaléka a szerb államé, a fennmaradó részen kisrészvényesek osztoznak.

A NIS, amely a szerb költségvetés egyik legnagyobb befizetője, két olajfinomítót működtet Szerbiában, és évi 1,7 millió tonna olajegyenértékű kőolajat és földgázt termel Szerbiában, Angolában és Boszniában. A NIS féléves adózott eredménye 12,4 milliárd dinár (123 millió dollár, 1 dinár=2,64 forint) volt.

Szerbia termelésnövelés kőolaj NIS
Kapcsolódó cikkek