Cégvilág

Jó pénzügyi eredménye ellenére estek a szoftveróriás részvényei

Jól teljesített folyó pénzügyi évének második negyedében az Oracle szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern, de a felhőszolgáltatásból származó bevételek növekedési ütemének erős lassulásával számoló előrejelzésével csalódást okozott a befektetőknek, és emiatt jelentősen csökkent az árfolyama.

A New York-i elektronikus kereskedésében a kaliforniai vállalat részvényei közel 7 százalékot veszítettek értékükből a csütörtöki zárás után közzétett gyorsjelentés következményeként.

Az Oracle Corporation a novemberrel zárult második negyedévben – az amerikai számviteli szabványok (GAAP) alapján készült adatsor szerint – 9,62 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 6 százalékkal nagyobb értékesítési árbevétel mellett 2,23 milliárd dollár nyereséget termelt, 10 százalékkal többet az egy évvel korábbi 2,03 milliárd dollárnál.

Forrás: AFP

Az egy részvényre jutó hígított nyereség 52 centre emelkedett az egy évvel korábbi 48 centről. Az üzemi eredmény 3,06 milliárd dollár lett, éves összehasonlításban 1 százalékkal emelkedett. Elemzők 9,57 milliárd dolláros árbevételre számítottak a negyedik negyedévről.

A felhőszolgáltatásból származó bevételek 44 százalékkal, 1,51 milliárd dollárra nőttek, de az Oracle arra számít, hogy a folyó negyedévben 21-25 százalékra lassul a növekedési ütem, míg a profit 68-70 centre rúghat. A folyó negyedévi adatokra vonatkozó előrejelzések alacsonyabbak az elemzők várakozásainál.

A 2018-ban záruló pénzügyi év első felében, idén június 1-től november 30-ig, az Oracle teljes árbevétele 18,80 milliárd dollár volt, 7 százalékkal nőtt éves szinten. Üzemi eredménye 4 százalékkal 5,89 milliárd dollárra, a nyeresége pedig 15 százalékkal 4,44 milliárd dollárra, részvényenként 1,04 dollárra emelkedett.

A helyzetet pontosabban tükröző non-GAAP számok szerint a vállalat második negyedéves üzemi eredménye 4,2 milliárd dollár, a bevételarányos jövedelmezősége 44 százalék, a nyeresége pedig 2,99 milliárd dollár, részvényenként 70 cent volt. Az első fél évben 18,84 milliárd dolláros bevétel mellett 5,65 milliárd dolláros, részvényenként 1 dollár 32 centes nyereséget termelt a cég.

Az Oracle későn lépett be a felhőalapú szolgáltatások piacára és fokozta erőfeszítéseit, hogy utolérje az olyan riválisokat, mint az Amazon.com, a Microsoft vagy a Salesforce.com. Októberben elindította önvezérlő adatbázisát, hogy felvegye a versenyt a piacvezető Amazon Web Service-szel, de a két fő piaci szereplőt, az Amazont és a Microsoftot egyetlen vállalat sem közelíti meg.

oracle részvényárfolyam nyereség felhőszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek