Cégvilág

A Konzum saját tőkéje több mint a tízszeresére emelkedhet

Az elmúlt napokban bejelentett tranzakciók hatására 50 milliárd forint fölé nőhet a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. saját tőkéje. A cégcsoport szervezeti struktúrája pedig átláthatóbbá válik a portfólió-vállalatok Konzum Nyrt. alá kerülésével.

A decemberi tranzakciók hatására 54,5 milliárd forintra nőhet a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. saját tőkéje – tartalmazza a társaság prezentációja, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett közzé. Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről döntött december 12-én a Konzum igazgatósága, a tranzakciók révén a társaság saját tőkéje a várakozások szerint 30 milliárd forinttal emelkedik. Aznap közölte a Konzum, hogy 350 forintos részvényárfolyamon, 8,21 milliárd forintos tőkeemeléssel 24,85 százalékos tulajdont szerezhet a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben.

A prezentációban a Konzum felhívta a figyelmet, hogy a biztosítási piac jól illeszkedik a társaság bank-, pénz- és tőkepiac ágazati stratégiájába, ahol további organikus növekedést és akvizíciókat tervez. Álláspontjuk szerint a hazai biztosítási piac megerősödését követően, az ágazat növekedésnek indult és a Konzum a jelenlegi piaci- és gazdasági környezetet kedvező beszállási pontnak tekinti.

A CIG Pannónia a biztosítási piac egyik legnagyobb hazai tulajdonú független szereplője

és a biztosító a 2014-es stratégiaváltás óta stabil növekedési pályára állt és nyereségesen működik. Az MKB-val kötött együttműködés tovább növeli a CIG árbevételét és eredményét – szerepel a dokumentumban. Felhívják a figyelmet, hogy a Konzum–CIG partnerség várhatóan jelentős értékesítési szinergiákat jelent majd a biztosító számára és a Konzum támogatja a menedzsment ambiciózus céljait.

https://www.vg.hu/vallalatok/nagy-tervei-vannak-az-opusnak-es-konzumnak-715577/

A Konzum PE Magántőkealap a Konzum Nyrt. részére 4,1 milliárd forint kölcsönt nyújt, a Konzum Nyrt. pedig 4,1 milliárd forint egyéb forrást vesz igénybe. A Konzum Nyrt. 23,4 millió darab zártkörűen történő kibocsátással forgalomba hozandó CIG Pannónia részvényt jegyez. A CIG Pannónia Nyrt. alaptőke emelését követően a Konzum Nyrt. 8,2 milliárd forint pénzbeli vagyoni hozzájárulást bocsát a CIG Pannónia Nyrt. rendelkezésére és ezen összeg fejében részvényenként 350 forintos kibocsátási értéken jegyez majd részvényeket az újonnan kibocsátandó CIG Pannónia részvényekből. A Konzum PE Magántőkealap a Konzum Nyrt. részére nyújtott 4,1 milliárd forint kölcsönön alapuló követelésével megemeli a Konzum Nyrt. A tőzsdén jegyzett társaság a végrehajtott tőkeemelés alapján kibocsátandó új részvényeket zárt körben hozza forgalomba és bevezeti a piacra. A Tranzakció zárásaként a CIG Pannónia Nyrt. 1,37 millió darab Konzum részvényt vásárol a Konzum PE Magántőkealaptól részvényenként 3000 forintért. A tranzakció hatására a CIG Pannónia egy részvényre jutó saját tőkéje 120 forintról 178 forintra nő.

A Konzum 18 magyarországi és 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz, amelyeket a Hunguest Hotels Zrt. üzemeltet majd. A tranzakciósorozat teljes tranzakciós értéke 50 milliárd forint.

https://www.vg.hu/penzugy/kozep-kelet-europa-meghatarozo-szallodalancava-valik-hunguest-710693/

A Konzum Csoport a tranzakciók hatására újabb jelentős vagyonelemekkel gyarapodik és a társaság saját tőkéje több mint tízszeresére, 54,5 milliárd Ft-ra nőhet.

Június 30-án még 4,5 milliárd volt a Konzum Nyrt. saját tőkéje. A Hunguest Hotels tőkeemelése révén 30, az Opus részesedés felértékelésének eredményeképp pedig 8 milliárd forinttal nő a saját tőke, az Appeninn részesedésnél ez 4,9 milliárd forintos plusz. A CIG tranzakcióhoz kapcsolódó saját tőkeemelés 4,1 milliárd forint míg a CIG részesedés felértékelése 3,1 milliárddal növeli a saját tőkét, amely mindezekkel együtt érheti el az 54,5 milliárd forintot.

A Konzum Csoport szervezeti struktúrája átláthatóbbá válik a portfólió-vállalatok Konzum Nyrt. alá kerülésével, továbbá közvetlen tulajdonosi kontroll alá kerül a Hunguest Hotels. A portfólióban levő tőzsdei társaságok árfolyamváltozásából eredő átértékelési eredmény arányának csökkenése a jövedelemtermelő képesség jelentős növekedésével jár.

A Konzum Nyrt elsődleges célja továbbra is a részvényesi érték maximalizálása. Ezt transzparens, átlátható működéssel és magas színvonalú vállalatirányításon keresztül akarják elérni. Fontos a társaságnak a tőzsdei jelenlét fenntartása, a likviditás és közkézhányad további növelése. A fenntartható növekedést prudens finanszírozási keretek között képzelik el.

(Az Opus Global leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.)

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Konzum Nyrt. Opus Konzum
Kapcsolódó cikkek