Cégvilág

Több mint 27 milliárd bányajáradék gyarapította az államkasszát

Tavaly mintegy 27,6 milliárd forint bányajáradékot fizetett be az államkasszába a Magyarországon működő 859 bányavállalkozó – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Aradszki András a Szent Borbála – a bányászok és a kohászok védőszentje – napi országos központi ünnepségen utalt arra, hogy a magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, és az építőipar teljesítménye is jelentősen emelkedik. Az iparág jelentős mennyiségű – köztük bányászati – nyersanyagot használ fel, amelynek kitermelését nagy részben a magyar bányászok biztosítják.

Hozzátette: a magyar bányászat azonban nemcsak termeléssel járul hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez, hanem bevételeket is termel a magyar államnak a kitermelt ásványi nyersanyagok, a geotermikus energia és a szénhidrogének után fizetett bányajáradékokkal. A területen olyan, a nemzetközi gyakorlattal is összhangban lévő koncessziós rendszer működik, amely figyelemmel van a befektetői igényekre és reális feltételeket támaszt számukra – húzta alá az államtitkár.

NFM bányajáradék
Kapcsolódó cikkek