Cégvilág

Újabb károsultaknak fizetett az Uniqa Biztosító

Újabb kárkifizetéseket teljesít az Uniqa Biztosító a csődbe ment utazási iroda, a Green Holidays ügyében – közölte a cég. Az utazási iroda 500 millió forintos limitig volt biztosítva, ezt teljes egészében kifizetik a pórul járt utasoknak.

A károk összege ennél nagyobb, a Magyar Biztosítók Szövetségének augusztusi becslése szerint 900 millió forint lehetett. „Érthető, hogy a károsultak az ügy lezárását sürgetik, és egyértelmű állásfoglalást várnak. Az elmúlt időszakban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a beérkező igényeket kivizsgáljuk, illetve jogi és hivatalos állásfoglalásokat kérve minél előbb, körültekintően tisztázzuk, kinek és milyen mértékben tudunk kártérítést nyújtani” – mondta Vereczki András, az Uniqa lakossági biztosítások és kárrendezés terület vezetője.

A csődbe ment utazási iroda 500 millió forintig volt biztosítva, de a károk összege ennél jóval nagyobb
Fotós: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Uniqa azt állítja: arra törekedett, hogy arányos mértékben valamennyi érintettnek kártérítést nyújthasson. A különböző jogi, számviteli, illetve hivatali állásfoglalások miatt azonban ez nem volt lehetséges, így továbbra is csak azoknak a károsultaknak tud fizetni, akik az utazásaikat csomagban vásárolták, és a befizetett részvételi díjukat igazolhatóan és beazonosítható módon átutalták a Green Holidays Kft. részére. A két különböző szolgáltatóval kötött szerződések esetében viszont, melyeken a Green Holidays Kft.-t mint utazásszervezőt nem tüntették fel, problémák vannak. „Társaságunk a Green Holidays Kft. kezesi biztosítójaként kizárólag az utazásszervezővel, vagy annak közvetítője által, a jogszabálynak megfelelően szerződő, utazási csomagot megrendelő utasai felé nyújthat szolgáltatást” – magyarázza a biztosító.

Azokban az ügyekben viszont, amelyekben a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges volt a kártérítés, az Uniqa közleménye szerint kifizették az 50 százalékos kárelőleget, és a kinttartózkodás során felmerült igazolható igényeket is megtérítették az 500 millió forintos keret terhére. A következő időszakban a fennmaradó 136 millió forintos biztosítási keretösszegből további kártérítéseket fizet a cég. A károsultaknak február 15-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy az 50 százalékos kárelőlegen túl megtérült-e még valami a kárukból – például bankkártyás fizetésnél lehetett kérni visszatérítést. Az Uniqa a nyilatkozatok beérkezése és feldolgozása után fizeti ki a maradék kártérítést.

Uniqa Biztosító Green Holidays kártalanítás
Kapcsolódó cikkek