Cégvilág

Az uniós agrártámogatások csökkentése ellen küzd Fazekas Sándor

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós agrártámogatások szintje ne csökkenjen és elveti azt a megoldást, hogy ennek mérséklését egyes tagországok saját állami támogatásaik emelésével ellensúlyozzák – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1-nek.

A miniszter a Brexit miatt nem számít az agrártámogatási keret bővülésére, de hangsúlyozta, hogy Magyarország akár 20 százalékkal is hajlandó emelni a befizetéseit, hogy Nagy-Britannia kiválása miatt ne csökkenjen a támogatási keret.

Fazekas Sándor szerint a társfinanszírozási rendszer – amely a támogatások fenntartását nem az uniós, hanem az állami keret bővítésével érné el – a gazdagabb országok jómódú gazdáinak kedvez, ellentétes Magyarország érdekeivel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Hozzátette, hogy májusig döntés születik az új uniós agrárpolitikáról, ezért a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek.

Kiemelte, hogy

a túlzott adminisztrációs terhek vagy a csökkenő támogatások nem kedveznek a termelőknek, Magyarország célja ezért a tárgyalások során az uniós agrárpolitika egyszerűsítése és az, hogy a magyar gazdák támogatása ne csökkenjen, ne kerüljön veszélybe a jó minőségű, génmanipulációtól mentes termékek előállítása.

Ezek ára ugyanis – mint fogalmazott – emelkedhet a támogatások mérséklésével és megnyílhat az út a gyenge minőségű termékek behozatala előtt, ami nemcsak a gazdák, hanem a fogyasztók érdekeivel is ellentétes.

A tárcavezető a Kossuth Rádió reggeli műsorában az agrárpolitika jövőjéről szólva hangsúlyozta, hogy a visegrádi államok a legfőbb kérdésekről hasonlóan vélekednek. Az egyetértés azért is fontos, mert a termelőket segítő támogatások a régióban több millió gazdát és közvetve 60 millió embert érintenek – tette hozzá.

Fazekas Sándor Földművelési Minisztérium uniós agrártámogatások
Kapcsolódó cikkek