Cégvilág

Biztató kilátások a Wabererʼsnél

Profitot még nem hozott a befektetőknek az évtized legnagyobb tőzsdei bevezetése, de a remény megvan. A Waberer's jövőbeni tőzsdei pályája szempontjából a fundamentumok lehetnek igazán érdekesek.

Az elmúlt év legnagyobb izgalommal várt tőzsdei bevezetése (IPO) volt a Wabererʼsé, amelyhez hasonló nagyságrendűt 1998 óta nem látott a pesti parkett. Közel 83 milliárdos kapitalizációjával a cég a hatodik legnagyobb a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Igaz, a részvények az 5100–6300 forintos jegyzési sáv alján mentek el, így a szektortársakhoz képest relatíve olcsón indult a papír. Emellett a 28 százalékos közkézhányad is elmarad a menedzsment 50 százalékos terveitől, de ez is elég volt a prémium kategóriához.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A június 20-án tőzsdére vezetett papír már az induláskor elérte történelmi maximumát 5199 forinton, majd október végéig 4800 és 5100 között sávozott. Novemberben azonban letörte a sáv alját, leszúrt egészen 4555 forintig, s mostanában 4600 és 4900 forint között mozog az árfolyam. A hazai IPO-tapasztalatok alapján a viszonylag jól tartja magát, elmaradt az ilyenkor gyakran előforduló spekulatív felhúzás, de a drámai összeomlás is. Eddig úgy tűnik, reális árazással léphetett parkettre a Wabererʼs. Gondot inkább az okozhat, hogy augusztus óta nem járt 50 ezer darab fölött a napi forgalom.

Ebből a szempontból a jövőre nézve biztató lehet, hogy a papír december közepén bekerült a bécsi által összeállított, lengyel, cseh és magyar részvényeket követő CECE indexbe. Az Erste számításai szerint egyhavi átlagforgalomra vetítve mintegy két és fél napnyira tehető a jövőben várható pluszforgalom, miután a befektetők körében a régiós mutatók közül a CECE az egyik legnépszerűbb indexkosár.

A két ünnep között bejelentették, hogy a többségi tulajdonos (CEE Transport Holding B. V.) de­cember 23-án beolvadt anyavállalatába (CEE Holding B. V.). A CEE Holding B. V. Waberer’sben fennálló részesedésének és így befolyásának mértéke a beolvadás után változatlan maradt, és csak a tekintetben módosult, hogy az eddigi közvetett részesedése és befolyása közvetlenre változott. Továbbá a CEE Holding B. V. központi ügyintézési helye december 27-én Hollandiából Luxemburgba került át. A végső tulajdonos és irányító továbbra is a Mid Europa Partners.

A társaság jövőbeni tőzsdei pályája szempontjából a fundamentumok lehetnek igazán érdekesek.

A 2017-es első félévi számok biztatók voltak: az árbevétel 13 százalékkal, 313 millió euróra nőtt az előző év első fél évéhez képest, a csoport rendszeres EBITDA-mutatója pedig éves alapon 4 százalékkal, 40 millió euróra emelkedett. A nettó eredményt az alacsonyabb adókulcs is segítette, éves szinten 21 százalékkal 9 millió euróra, míg az egy részvényre jutó eredmény 29 százalékkal 0,48 euróra nőtt az első fél évben. Hasonlóan jól alakult a 2017-es harmadik negyedév, hiszen az árbevétel az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal 182 millió euróra nőtt, miközben a csoport rendszeres EBITDA-mutatója 20 százalékkal, 25 millió euróra emelkedett. A rendszeres nettó eredmény a harmadik negyedévben a 2016-os év azonos időszakához képest 8 százalékot növekedve 6,2 millió euró lett, így a harmadik negyedévi egy részvényre jutó profit 29 százalékkal nőve 0,34 euró lett.

IPO tőzsde Waberer’s
Kapcsolódó cikkek