Cégvilág

Építőipari konjunktúra újabb kihívásokkal

Rekordok évén túl és talán újabb rekordok évének küszöbén arra kértünk építőipari és ingatlanpiaci cégvezetőket, szövetségi vezetőket, elemzőket, hogy mondják el véleményüket feketén-fehéren arról, amit jónak, előremutatónak tartanak a piacon, és hogy mi az, amit vészjelzésként, figyelmeztetésként értékelnek. Véleményükből kitűnik, hogy az ingatlanpiaci konjunktúrára nem lehet rápihenni, ellenkezőleg, a növekedés újabb kihívásokat szül.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke

2017 pozitívuma: Minden alágazatban jelentősen bővült a fizetőképes kereslet az építési piacon, a vállalkozások nagy értékű szerződéseket tudtak kötni. Számottevően javult a legális foglalkoztatás helyzete, a bérfejlesztések mértéke jóval meghaladta a versenyszféra átlagát.

2017 negatívuma: A foglalkoztatottakért folyó verseny árnyoldala, hogy a bérnövekedésekkel nem tart lépést, nem arányos a teljesítmény növekedése. Holott az ágazat legnagyobb kihívása a hatékonyság növelése.

2018 pozitívuma: A 2017 végén 110 százalékkal magasabb rendelésállomány azt vetíti előre, hogy két számjegyű lehet a termelés bővülése, az éves összértéke elérheti a 2700 milliárd forintot. Tovább tisztulhat a piac, a nehézségek hatékonyabb együttműködésre késztetik a megrendelői és a beszállítói, háttéripari oldalt.

2018 negatívuma: Az elaprózott cégstruktúrával nehézkes kapacitást bővíteni, nagy kihívás az árváltozás, sok vita várható emiatt a budapesti lakásépítőkkel. A saját erőforrásokkal rendelkező vállalkozások élvezik a megrendelők bizalmát, e téren kell erősödni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Magyarország ügyvezető igazgatója

2017 pozitívuma: A várakozásokat felülmúlva szárnyaltak az európai ingatlanbefektetési piacok, a magyar a tavalyi duplázás után további 10-15 százalékot növekedett, így az előző évvel együtt a hazai ingatlanbefektetési történelem legjobb időszaka lett. Tíz év után újra piaci értékesítés keretében a CBRE közvetítésével gazdát cserélt az Aréna Plaza, ami a 2007 utáni időszak legnagyobb tranzakciója – ez talán jól szimbolizálja az esztendő sikereit.

2017 negatívuma: A hazai feszessége és az építőipari kapacitások túlpörgése új kihívások elé állítja az épp felépülőben lévő ingatlanfejlesztési piacot.

2018 pozitívuma:  Egyelőre minden fundamentális jel a további kiegyensúlyozott emelkedés felé mutat, amelynek alapja a kiszámítható és az üzleti bizalmat támogató

2018 negatívuma: Az ingatlanpiacon az eddigi kereslet generálta árnövekedést egyre inkább a beruházási költségek által vezérelt áremelkedés váltja fel. Figyelni kell a monetáris politika szigorodására is. Bár ez még csak határainkon kívül körvonalazódik, érdemes az üzleti tervekbe már most kisebb hozamcsökkenést beépíteni, hisz lassan elérjük a jelenlegi kamatciklus alját.

 

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke

2017 pozitívuma: Az ingatlanbefektetési piac újjáéledt: az ágazat a válság előtti időszakot idéző hangulatban csaknem 2 milliárd euró befektetési volument teljesített, a hazai intézményi befektetők 40 százalékot is meghaladó részvételével.

2017 negatívuma: A lakáspiacon növekvő bizonytalanságot kelt a kedvezményes újlakás-áfakulcs (5 százalék) lejáratának közelgő időpontja (2019. december 31.), amelynek meghosszabbításával kapcsolatban még nem ismerjük a kormány álláspontját.

2018 pozitívuma: A befektetési piacon az elvárt hozamok tovább csökkentek, ezáltal a befektetési ingatlanok értéke növekedett.

2018 negatívuma: Az építőipari kapacitáshiány és a generálkivitelezői díjak ugrásszerű növekedése az ágazat legnagyobb kihívása és egyben kockázata is. Ennek megoldása nélkül a pozitív trend megfordulhat.

 

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója

2017 pozitívuma: A beruházások és az építési teljesítmények látványosan nőttek, egyszerre élénkült a közbeszerzési, a vállalati és a lakossági piac. Az ingatlanszektor több szegmense is jól teljesített.

2017 negatívuma: A munkaerő- és kapacitáshiány széles körben okozott gondokat, s kiderült, hogy a cégek jó része a korábbi években egyáltalán nem készült fel a fellendülő kereslet kielégítésére. Ennek kellemetlen következményei a megrendelők hátán csattantak: nehezebb lett kivitelezőt találni, csúsztak a határidők, és nagymértékben nőttek a kivitelezési árak.

 2018 pozitívuma: A növekedési folyamat várhatóan folytatódik, az EU-források beáramlása és a lakossági igények minden bizonnyal tovább dinamizálják a keresletet.

2018 negatívuma: A lakásépítések Damoklész kardjaként lebeg az új lakásokat terhelő áfakulcs esetleges emelkedése 2020-tól. Ez visszafoghatja a fejlesztési kedvet, mivel már nem biztos, hogy az idén induló projektek be tudnak fejeződni 2019 végéig.

 

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője

2017 pozitívuma:  A válság óta a legerősebb év volt. Az új lakások áfacsökkentése, a az egyszerű bejelentés és a bankok javuló hitelezése tovább élénkítette az építési kedvet. Rengeteg társasház épül, az év vége felé már látszódtak az EU-s pénzek érkezésének jelei is, egyre több infrastrukturális beruházáshoz kérnek tőlünk árajánlatot.

2017 negatívuma: A hiányos és a vándorló munkaerő főleg a kivitelezői oldalon jelentkezik, de az építőanyag-kereskedők, -fuvarozók és mi, -gyártók is küzdünk azért, hogy stabil csapattal dolgozhassunk. Folyamatosan emeljük a béreket, és egyre jobb munkakörülményeket biztosítunk. Mindezt csak úgy tudjuk rentábilisan végrehajtani, ha növeljük a hatékonyságot is.

2018 pozitívuma: A forgalom további növekedését várjuk. Egyrészt több út-, vasút- és mélyépítési munka lesz, másrészt a kedvezményes áfa 2019 végi határideje szorítja a társasházépítőket.

2018 negatívuma: Bizonytalan a 2018 utáni folytatás iránya. Ha addig nem változik semmi, akkor a most beindult építőipari növekedés hirtelen nagy visszaesésbe fog átfordulni.

 

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

2017 pozitívuma: Az elmúlt évek nehézségei után az építőipar kiugróan jól teljesített, az iparág 2016-os termelési volumenéhez képest folyamatos növekedés volt megfigyelhető. Komoly érték, hogy a piaci szereplők összefogtak, és közösen dolgoznak a szektor nehézségeinek megoldásán. Az együttműködés egységes és pozitív képet közvetít a szakmán kívülre is: az építőipar megítélése hosszú távon javulni fog.

2017 negatívuma: Az ilyen fellendülési időszakok többnyire lépcsőzetesek, és akár öt-tíz évig is eltarthatnak. A mostani radikális növekedést a szektor működése nem tudta követni, így kapacitás- és munkaerőhiánnyal néztünk szembe, valamint a piacon egy általános árfeszültség tapasztalható, amely minden szereplőt érint.

2018 pozitívuma: Meglátásom szerint az esztendő nem hoz nagy meglepetéseket: az építőipar erősödni fog, fel fog nőni a feladathoz. 

2018 negatívuma: A kapacitási nehézségek idén is komoly problémát jelenthetnek. A következő években pedig a most elindult szektorális együttműködés lehet a fő motorja az ágazati dilemmák feloldásának.

ingatlan körkép
Kapcsolódó cikkek