Cégvilág

Erős nyomást jelentene egy új versenytárs

Akár 10-15 százalékos árfolyamzuhanást is okozhatna az állami mobilcég elindulása, de a terv kapcsán pozitív hatások is érhetik a társaságot.

A piaci szereplők, köztük a Magyar Telekom is sok előfizetőt veszíthetne egy állami mobilcég elindulásával. „Egy ilyen mobilszolgáltató megjelenése folyamatos nyomást gyakorolna a cég árfolyamára, a hírre akár 10-15 százalékkal is zuhanhatna a papír árfolyama” – mondta Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi fórumon beszélt arról a múlt héten, hogy ha a Fidesz megnyerné az idei országgyűlési választást, akkor újra meg kell próbálni egy állami mobilcég létrehozását.

Forrás: MW

Már 2012-ben is felmerültek hasonló tervek, s azok hatására a Telekom árfolyama akkor 500 forint feletti szintről 380 közelébe csökkent. Az esés 2013-ban folytatódott, novemberben kikerültek a társaság részvényei az MSCI indexből, és 272 forintra, történelmi minimumra csökkent a jegyzés.

„A zuhanást nem lehet teljesen a kormányzati elképzelések számlájára írni, mert a kikerülés az MSCI indexből szintén árfolyamgyengítő hatással járt – tette hozzá Virág Ferenc, aki szerint egy állami mobilcég sokkal nagyobb gondot okozna a Telekomnál, mint a Digi piacra lépése. – A félelmek ellenére igazából csak hosszú távon hozhat masszív versenyt a Digi, de egy állami cég megjelenésének azonnali hatásai lennének. Nemcsak arról van szó, hogy a kormányzati előfizetések kerülhetnek át, de ha a közműszolgáltatók mintájára nonprofit cégként vagy minimális profitcéllal indítanák útjára, akkor az gyakorlatilag széttépheti a távközlési szektor jelenlegi árazási rendszerét.”

A Digi – alacsonyabb árakkal – nyilvánvalóan profitelvárásokkal lépne piacra, míg egy állami társaság nem ezt a modellt alkalmazná, inkább a rezsicsökkentés logikáját követné. Az indulás nemcsak egy teljesen új szolgáltató indításával, hanem egy jelenleg piacon lévő felvásárlásával is lehetséges. Virág Ferenc szerint egy mobilszolgáltató nagyjából két év alatt indítható el, főleg, ha részben már meglévő infrastruktúrára alapozva startolna.

Korai lenne még kijelenteni, hogy egy állami mobilszolgáltató terve csak negatívan hathat a Magyar Telekom árfolyamára, érhetik pozitív hatások is a céget

– vélekedik Tunkli Dániel. A Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a piacra lépést már jó ideje halasztó Digi szolgáltatásának elindítása akár tovább csúszhat. „A választásokat biztosan megvárja a kormányzat a mobilcég elindításával, utána viszont már nagyon közeli a 2019-es 700 megahertzes pályázat kiírása, amely az 5G sebességű mobilinternet-szolgáltatáshoz szükséges. Ha ezen el akar indulni az állami mobilcég, akkor vélhetően később írják majd ki a tendert. Ez például már jól jönne a Telekomnak – tette hozzá Tunkli Dániel. – A rendszer-integrációs bevételeket is érintené egy kormányzati szereplő színre lépése, de nem azonnal. Az indulástól számított öt év múlva is csak egy része kerülhetne át az ilyen hazai és európai uniós megbízásoknak.”

Az állami mobilcég indulásáról kapcsolatos hírekkel kapcsolatban kerestük a Magyar Telekomot is, de nem kívántak nyilatkozni.

Magyar Telekom Digi állami mobilcég
Kapcsolódó cikkek