Cégvilág

Erős versenytársat kapnak a kólagyártók

Egy 18,7 milliárd dolláros ügylet keretében a Dr Pepper Snapple beolvad a Keurig Green Mountain nevű amerikai, kávét, teát csokoládét és más üdítőitalokat gyártó cégbe.

Egy 18,7 milliárd dolláros ügylet keretében a Dr Pepper Snapple beolvad a Keurig Green Mountain nevű amerikai, kávét, teát csokoládét és más üdítőitalokat gyártó cégbe. A névadó márkák mellett a 7Upot, a Mott’sot és a Sunkistet gyártó Snapple részvényesei 103,5 dolláros rendkívüli osztalékot kapnak papíronként – ez 9,2 százalékkal magasabb a cég pénteki tőzsdei záróáránál –, és e mellé 13 százalékos részesedést az egybeolvadó cégből, amelynek éves forgalmát a Bloomberg 11 milliárd dollárra becsüli.

A Keurig a német Reimann üzleti dinasztia befektetési cégéhez, a bécsi székhelyű JAB Holdinghoz tartozik, és az utóbbi időben egyre aktívabb felvásárlási politikát folytat, elsősorban az üdítőitalok területén terjeszkedik. Céljuk, hogy Coca-Cola- és PepsiCo-méretű és ismertségű portfólió felett rendelkezzenek. Ahhoz, hogy ehhez forrást teremtsenek, szemrebbenés nélkül készek voltak például eladni egyik „ékkövüket”, a Jimmy Choo divatcéget a Michael Korsnak, amely tavaly júliusban 1,2 milliárd dollárt fizetett érte. Túladtak számos luxusipari érdekeltségükön, de megtartották a svájci bőrdíszműves és cipőgyártó cégüket, a Bally Internationalt.

Az osztrák magáncég élelmiszeripari befektetései közé tartozik a főként Amerikában ismert Panera Bread sütemény- és kávézólánc, a Peet’s Coffee kávézólánc, valamint a Caribou Cofee kávéházak. A JAB emellett főrészvényes a Jacobs Douwe Egberts kávé-tea gyártó vállalatban, és kisebbségi tulajdona van a fogyasztási cikkek egyik vezető vállalatában, a brit Reckitt Benckiserben. A JAB Holding 2015-ben 13,9 milliárd dollárért vásárolta meg a Keurig Green Mountaint, majd kivezette annak részvényeit a tőzsdéről.

JAB Holding fúzió Keurig üdítőipar Dr Pepper
Kapcsolódó cikkek