Cégvilág

Esti szálláskeresés helyett reggeli érkezés

Az osztrák vasút (ÖBB) új NightJet járatai Németország, Svájc, Olaszország és persze Ausztria városait köti össze Hamburgtól Rómáig.

A repülős utaknak igyekszik alternatívát teremteni az osztrák vasút (ÖBB) az új NightJet járataival. Jelenleg 15 járatpár üzemel, s köti össze Németország, Svájc, Olaszország és persze Ausztria városait Hamburgtól Rómáig. Több vonathoz gépjárművek szállítására alkalmas vagonokat is csatolnak. A járatok a késő délutáni, esti órákban indulnak, és másnap reggel, délelőtt érkeznek a célállomásokra. Az utasok ülőhelyen, 4-6 fős couchette-ben vagy 2-4 fős hálókocsiban utazhatnak – a hálókocsikhoz reggeli is jár ( a couchette-nél választható a reggeli). Az árak – hasonlóan a repülős utakhoz – a járat telítettségétől függően változnak, s az árazás a gyakorlati tapasztalatok szerint figyelemmel van a légi közlekedés tarifáira is. Az ÖBB tájékoztatása szerint 2016 decemberétől tavaly decemberig 1,4 millió jegyet értékesítettek.

NightJet járatok legközelebb Bécsből indulnak, ahova RailJettel 2,5 óra alatt juthatunk el Budapestről
Forrás: ÖBB

A repülőjáratok a gépjármű-szállítási szolgáltatással versengeni nem tudnak, s bizony sokan vannak, akik ódzkodnak az autóbérléstől – például az esetleges károkozással kapcsolatos költségektől tartva. Az ÖBB szerint a NightJet járatok jövedelmezősége megfelelő. Népszerűek a hálóhelyek, a hálófülkékre jóval nagyobb a kereslet, mint a couchette kabinok iránt.

A nyári időszakban szinte minden fekvőhelyet értékesítenek a járatokon. Ami az ülőhelyeket illeti, az utazási kényelem nagyban függ attól, hogy a járat mennyire van tele: a hatszemélyes kabinokban a székek összecsúsztathatók, s így viszonylag kényelmes fekhelyet kínálnak – maximum négy embernek. Ha azonban a fülke tele van, az utasok kényelmetlen éjszaka elé néznek. A gyakorlati tapasztalatok szerint az ÖBB foglalási rendszere nem igazán a praktikum alapján dolgozik – sok fülkében minden helyre ültetnek utast, míg esetenként a két kupéval arrébb lévőbe csak egyet, vagy üres a fülke.

A járatok nem érnek el Budapestig, a MÁV is értékesít NightJet-jegyeket, Bécs pedig a RailJet járatokkal 2,5 óra alatt elérhető. A legjobban akkor jár a magyar utas, ha az ÖBB oldalán vásárol, ahol számos kedvezményt talál, például a NightJet utasainak gyerekei ingyen utaznak a magyar és az osztrák főváros között.

kedvezmény MightJet MÁV járatok öbb
Kapcsolódó cikkek