Cégvilág

Három vállalkozói csoport építheti az M30-as új szakaszát

A Strabag, a Colas és a Duna Aszfalt építheti meg az M30-as autópálya Miskolc–Tornyosnémeti közötti három szakaszát és a hozzájuk kapcsolódó létesítményeket.

Három vállalkozói csoport építheti meg az M30-as autópálya Miskolc–Tornyosnémeti közötti szakaszait és a hozzájuk kapcsolódó létesítményeket – olvasható az Európai Uniós hivatalos közbeszerzési lapjában, a TED-ben.

E szerint az érintett szakaszt három részre tagolták, és ezekre külön-külön lehetett pályázni. Az első szakasz nyertese az osztrák Strabag és magyarországi leányvállalata, amely a becsült összegnél hárommilliárddal többért, 39,4 milliárdért végzi a munkákat.

Az M31-es autópálya munkálatai
Fotó: Kallus György

A második szakaszon a Colas lett a befutó. Itt 66,9 milliárd forintra becsülték a beruházási összeget, a végső ár pedig 75,39 milliárd forint lett.

Az M30-as Miskolc–Tornyosnémeti közötti harmadaik szakaszának nyertese a Hódút Kft. és Duna Aszfalt Kft. ajánlattevők lettek közösen, amely cégek szintén a becsült árnál többért, 63,9 milliárdért végzik a munkát (itt a becsült összeg 54,4 milliárd forint volt).

Nagy volt a tülekedés a beruházásokért, minden szakaszra többen pályáztak (jól lehet valójában ugyanazon kör). Az elbírálás során legnagyobb arányban az ár volt a döntő, tehát akár lehetett árverseny is, de így is összességében 179,32 milliárd forintba kerül az építkezés. Összességében 56,8 kilométer új nyomvonalú pálya és a hozzá kapcsolódó műtárgyak megépítéséről van szó.

Nemrég adták át az M30-as Tornyosnémeti és az országhatár közötti 1,7 kilométeres szakaszát, a kivitelezést az Euroaszfalt Kft. végezte el nettó 4,37 milliárd forintból.

autópályaépítés M30 Miskolc
Kapcsolódó cikkek