Cégvilág

Külpiacra tart a magyar technológia

Az idén 16 országból mintegy száz résztvevő ismerkedik meg a magyar vállalkozások termék- és szolgáltatási portfóliójával az AGROmashEXPO-n.

Az AGROmashEXPO az egyik legjelentősebb hazai szakkiállítás, több mint 300 vállalat részvételével kezdődött meg január 24-én. A Magyar Nemzeti Kereskedőház az eseményhez kapcsolódóan szakmai programot szervezett, amelyben az idén 16 országból mintegy száz résztvevő ismerkedik meg a magyar vállalkozások termék- és szolgáltatási portfóliójával, és feltérképezik az együttműködésekben rejlő lehetőségeket is.

Az idei ekpón nagy hangsúlyt kap az agrárinformatika
Fotó: Földi D. Attila

A külföldi cégek képviselői a kereskedőház meghívására érkeztek, hogy a magyarországi vállalkozásokkal tárgyaljanak. „A tavalyi AGROmashEXPO-n szervezett szakmai program jóvoltából számos hosszú távú és sikeres együttműködést alakítottak ki a részt vevő magyar vállalkozások a Magyarországra látogató üzletemberekkel. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. például arról állapodott meg az azeri állami delegációval, hogy a magyarországi vállalkozás referenciaültetvényt és faiskolát hoz létre magyar nemesítésű gyümölcsfajták bemutatására Azerbajdzsánban. A napokban több száz üzleti találkozót tartanak, melyek hasonló sikereket hozhatnak” – vélekedett Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az idei expón, mint elmondta, különösen nagy hangsúlyt fektetnek az agrárinformatikára, hiszen az agrártechnológiai újításokkal kiegészülve a magyar vállalkozások külföldön is versenyképesek lehetnek. A hazai szereplők versenyelőnyét az innovációban látja, a fejlesztéseket gyakran határon túli magyar vállalkozásokkal közösen végzik. Mint Oláh Zsanett kiemelte, a jelenlegi piaci helyzetben különösen fontos az összefogás, az együtt gondolkodás.

A rendezvény ideje alatt több szervezet is együttműködési megállapodást köt, köztük a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (Megosz) és az Iráni Mezőgazdaságigép-importőrök Szövetsége, miáltal nem csupán Irán, hanem a környező országok piacai is elérhetővé válnak a Megosz tagjai számára.

agromashexpo agrárexpo agrár
Kapcsolódó cikkek