Cégvilág

Még nincs dráma az ültetvényeken

Korai lenne temetni a gyümölcstermést, de ha két-három héten belül nem jön az igazi tél, valóban lehet mennyiségi és minőségi csökkenés is – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Apáti Ferenc szerint az enyhe időjárás nem okoz különösebb gondot, mivel január elején még mélynyugalomban vannak a gyümölcsfajok. Igaz, hogy egyes fajoknál (kajszi, őszibarack, cseresznye) más éghajlaton ilyenkor már beindul a nedvkeringés, de nálunk egy normál tél közepi időszakban ezek a fajták még nyugalomban vannak.

Fotós: Löffler Péter

E gyömölcsfajok egyes, korai érésű fajtáinál esetleg beindulhatott a nedvkeringés, de Apáti Ferenc szerint emiatt még nem kell vészharangot kongatni. A metszés miatt a kajszi és az őszibarack valóban hajlamosabb ilyenkor a fertőződésre, de ez nem az idei tél specialitása, ez mindig így van. Ezeket a gyümölcsöket is elég lenne február közepén, március elején metszeni, egy-egy nagyobb ültetvénynél munkaszervezési okok miatt kell ilyen korán elkezdeni ezt a munkát.

Az időjárási előrejelzések pontosságában a gyümölcstermesztők tapasztalatai szerint egy hétre előre érdemes bízni, és addig nem számíthatnak fagyra a gazdák – ahogy a 15 napos előrejelzések szerint sem. Ha a következő két-három hét is ilyen enyhe lesz, és azután üt be egy mínusz 20 fokos fagy, az már károkat okozhat az állományban – mondta a terméktanács alelnöke.

Egyelőre növényvédelmi gondok sincsenek, bár az is igaz, hogy az enyhe tél kedvez a levéltetvek és az atkák áttelelő tojásainak, ahogy a főleg a gabonatáblákat károsító mezei pockoknak is.

Ezeket a kártevőket egy komolyabb, huzamosabb ideig tartó fagy képes érdemben gyéríteni. Ilyen szempontból a legutóbbi tél kedvező volt, nem is okoztak nagyobb gondot a kártevők. Anyagilag sem mellékes a gyümölcstermesztőknek a kártevőkérdés: a csonthéjasoknál a hektáronkénti 150-250 ezer, a körténél 200-300 ezer, az almánál pedig 500-600 ezer forintos védekezési költségen 10-20 százalékot is lehet spórolni, ha a tél elvégzi a megfelelő gyérítést – enyhe tél után ugyanekkora a védekezésre költött többletköltség is.

Még nem aggódnak a gabonatermesztők sem. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a hótakaró nélküli mínusz 20 fok veszélyesebb lenne, az egyes helyeken virágzó repce pedig majd lefagy és újra kihajt, ez még nem okoz károkat.

Apáti Ferenc FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet gyümölcstermesztés Vancsura József
Kapcsolódó cikkek