Cégvilág

Világszerte egyre optimistábbak a cégvezetők

Rekordszintet ért el a gazdasági környezetet – legalábbis rövid távon – derűlátóan megítélő cégvezetők aránya. Ez az egyik fő megállapítása a PwC mintegy 1 300 vezérigazgató bevonásával készített globális felmérésének, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon hozták nyilvánosságra.

A vállalatvezetők 57 százaléka úgy véli, hogy a globális gazdaság növekedési üteme gyorsulni fog a következő 12 hónapban. A megkérdezett vezérigazgatók 42 százaléka emellett „nagyon bizakodó” saját cége bevételnövekedési kilátásait illetően a következő 12 hónapra nézve, a tavaly mért 38 százalékhoz képest – számol be a felmérés főbb megállapításairól a PwC Magyarország közleménye.

A kutatás tanúsága szerint az USA tovább növelte előnyét Kínával szemben a legvonzóbb piacok rangsorában, Németország pedig megtartotta harmadik helyét.

Forrás: AFP

A PwC felméréséből az is kiderül, hogy a cégvezetők több mint fele tervez létszámbővítést a következő egy évben, új belépőkre leginkább az egészségügyi, a technológiai, az üzleti szolgáltatási, a kommunikációs, valamint a vendéglátás és szabadidő ágazatban van szükség. A bankszektorban, a tőkepiacokon és a biztosítási ágazatban azonban a cégvezetők csaknem negyede (24 százalék) tervez munkaerő-csökkentést: a bank- és tőkepiaci szektorban a munkahelyek 28 százaléka fog várhatóan megszűnni nagyrészt a technológia és az automatizálás hatására.

A világgazdasággal kapcsolatos optimizmus ellenére egyre több üzleti, társadalmi és gazdasági tényezővel kapcsolatban nőnek az aggályok. A vezérigazgatók a geopolitikai bizonytalanságtól, a számítógépes fenyegetettségtől, a terrorizmustól, a szakemberhiánytól és a populizmustól „tartanak nagyon”.

A vezérigazgatók több mint egyharmada számolt be továbbá arról, hogy a munkavállalók és az ügyfeleik részéről növekvő nyomást érzékel arra vonatkozóan, hogy a vállalat foglaljon állást társadalmi, illetve politikai kérdésekben (38 százalék).

A magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok. A világgazdaság alakulásáról azt gondolom, hogy általában befolyásoló tényező lesz az USA és Kína. Ahogy azonban a világ vezérigazgatóinak optimizmusa is tükrözi, alapvetően sokkal nyugalmasabb év elé nézünk, a kínai gazdaság jól teljesít és az eurózóna körüli kedélyek is elcsitultak

-mondta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

„Itthon választási év van, ezért is izgalmas, hogyan vélekednek az általunk megkérdezett magyarországi vezérigazgatók a saját növekedési lehetőségeikről, illetve a gazdasági környezetről. A most Davosban bemutatott nemzetközi eredményeket követően, mi márciusban jelentkezünk a hazai kutatás megállapításaival” – tette hozzá.

A PwC felmérése teljes egészében itt érhető el.

davosi világgazdasági fórum PwC felsővezetők vállalatok
Kapcsolódó cikkek