Cégvilág

Az újszülöttek is megkaphatják a rotavírus elleni új vakcinát

A rotavírus ellen kifejlesztett új vakcina csecsemők millióinak életét mentheti meg az egész világon – közölte az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI), ahol a RV3-BB néven ismert oltóanyagot kifejlesztették.

Olyan új vakcinát fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport a rotavírus ellen, amely újszülötteknél is hatásos.

A vakcina újszülöttek millióinak életét mentheti meg az egész világon – közölte az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) , ahol a RV3-BB néven ismert oltóanyagot kifejlesztették.

A szert 1649 újszülött beoltásával tesztelték az indonéziai Klaten, Közép-Jáva, Sleman régiókban és Yogyakarta városában 25 kórház és egészségközpont részvételével.

A klinikai tesztet követő tanulmány, mely a New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában jelent meg, arra a következtetésre jutott, hogy az immunizált csecsemők 94 százalékát védte a vakcina a veszélyes fertőzéssel szemben egy éven át, 75 százalékukat akár 18 hónapos korukig. A vakcinát három dózisban, a babák szájába helyezve adták be.

A rotavírus az öt év alatti gyerekek súlyos hasmenésének leggyakoribb oka, évente mindegy 215 ezer gyerek halálát okozza, további milliók kerülnek kórházba miatta

- közölte Julie Bines gasztroenterológus, a kutatás vezetője, az MCRI munkatársa.

Noha léteznek ellene védőoltások, amelyek mintegy 90 országban állnak rendelkezésre, becslések szerint a világ több mint 90 millió gyereke nem jut hozzá a vakcinához.

Eddig csak a nagyobb babák kaphatták meg a rotavírus elleni vakcinát és csak oltás formájában
Forrás: AFP/VOISIN/PHANIE

Az is problémát okoz, hogy az eddig forgalomban lévő védőoltásokat csak a születés utáni hatodik héttől adhatják be a szerek tulajdonságai miatt.

A vakcinát olyan vírustörzsből fejlesztettük ki, amely újszülötteket sújt, azonban nem okoz bennük betegséget, ezért alkalmas és biztonságos számukra is. Azért fontos újszülött korban oltani, mert számos országban a születés a legjobb alkalom az immunizációra, hiszen az anya ekkor kerül kapcsolatba az egészségügyi szakemberekkel – magyarázta Bines.

A rotavírus, amelyet Ruth Boshop ausztrál virológus azonosított 1973-ban, az intézet fő kutatási területe több mint négy évtizede.

 

vakcina nemzetközi kutatócsoport ausztrál rotavírus
Kapcsolódó cikkek