Cégvilág

A Coca-Cola eredménye csak első látásra olyan csúnya

Az amerikai adóreform miatti rendkívüli adófizetés miatt milliárdos veszteség sújtotta a Coca-Cola üdítőgyártót az utolsó negyedévben – írja a finanzen.net német online üzleti napilap.

A Coca-Cola mérlegének eredménysorába 2,8 milliárd dollár veszteség került – jelentette a Pepsi riválisa pénteken. A tavalyi év hasonló időszakában a vállalat 550 millió dollár profitot mutatott ki – írja a finanzen.net német online üzleti napilap.

Az eredmény masszív beesését ebben az esetben is az új amerikai adótörvény okozta, amely egy egyszeri 3,6 milliárd dolláros közterhet rótt ki a Coca-Cola üdítőital-gyártóra az Egyesült Államokon kívül található eszközeire tekintettel. A Coca-Cola azonban hangsúlyozza, hogy hosszú távon az amerikai kormány adócsökkentéséből profitálni fog.

Az üdítőital-gyártó forgalma 20 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra mérséklődött éves összehasonlításban. Ez pedig elsősorban arra vezethető vissza, hogy a csoport a költségek csökkentése érdekében megvált a palackozó üzemeitől, ami nyilvánvalóan a bevételeit is visszavetette.

Forrás: AFP

A negyedéves számok egyébként meghaladták az elemzők várakozását, a társaság részvényeinek árfolyama 1,5 százalékkal meg is emelkedett a tőzsdenyitás előtti forgalomban.

Az egész 2017-es pénzügyi évet tekintve az értékesítés 15 százalékkal, 35,4 milliárd dollárra csökkent. Ha a palackozó üzemek eladását és az egyéb rendkívüli tételeket figyelmen kívül hagyjuk, a Coca-Cola szerint hat százalékos eredménynövekedéssel lehet számolni a tavalyi évre.

A német Handelsblatt napilap szerint egyébként a Coke forgalmát a leginkább a Georgia kávé és a Glaceau vitaminnal dúsított víz iránti erős kereslet hajtotta.

Mindazonáltal az éves nyereség – nem utolsósorban az említett különadó miatt – 81 százalékkal 1,2 milliárd dollárra csökkent.

Másfélszeresére növelte dunaharaszti központi gyártóbázisának területét, 2020-ig pedig újabb jelentős kapacitásbővítést tervez a Coca-Cola HBC Magyarország – jelentette be a vállalat január 25-én.

 

eredmény veszteseg Coca-Cola amerikai adóreform negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek