Cégvilág

Dömpingben drágul az építés

Tavaly az út- és vasútépítési projektek aktivitásmutatója majdnem 69 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Példátlan volumenű építési hullámot hozott a tavalyi év, mindennek dacára az idén 15-20 százalékkal drágulhat tovább az építés, és első számú problémává nőtt a szakemberhiány. Az EBI Építésaktivitási jelentése a megindult kivitelezési munkák összértékét tekintve az előző évinél 47 százalékkal több, 2100 milliárd forint értékű állományt rögzített tavaly, az eddigi rekordot vivő, válság előtti 1700 milliárdos nagyságrenddel szemben. Nem véletlenül optimisták az ágazati szereplők, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének felmérése szerint a piaci bizalmi index elérte a gazdasági válság előtti szintet.

Építési fázisban 1200 milliárd forint értékű magasépítési projekt van, ami 22 százalékos növekedés
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az árbevétel-arányos jövedelmezőség mégis lassú növekedési pályán maradt tavaly, a cégek több mint felénél haladja meg az inflációt, minden tizedik válaszadónál 10 százalék feletti, javulásra csak a 40 százalékuk számít. Most először került a legsúlyosabb problémák élére az immár általános szakemberhiány, amely a cégek 82 százalékánál a megrendelések teljesítését is veszélyezteti, s amelyen az inflációt jóval meghaladó fizetésemelések sem segítettek.

A korszerűsítés és a hatékonyságnövelés nem odázható tovább, miután az ágazatban a cégek 60 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználtságról, míg 20 százalékuk a rendelésállományt meghaladóról számolt be. Az áremelkedés viszont nem állt meg, sőt az építőanyagok, a fuvardíjak, az építőgépek bérleti díjai a várakozások szerint további 15 százalékkal, az élőmunka- és az alvállalkozói díjak akár 20 százalékkal is drágulhatnak. Az erős területi különbségek tovább nőttek, a megkezdett kivitelezési munkák csaknem 50 százaléka a Közép-Magyarország régióra korlátozódott tavaly, Budapest és környékének részesedése legutóbb 2005–2007-ben volt ekkora. A magasépítés továbbra is meghatározó, benne a lakásépítések volumene 51 százalékkal nőtt, de a projektek 70 százaléka a közép-magyarországi régióban van, ami soha nem látott arányeltolódás. A szállodaberuházások 73 százaléka is Budapesten indult, a válság előtti maximumot meghaladó értékben.

Építési fázisban 1200 milliárd forint értékű magasépítési projekt van, ami 22 százalékos növekedés. Mélyépítés több mint 922 milliárd forint értékben kezdődött, ez megduplázódott beruházási összértéket jelent. Megugrott a nem út- és vasútépítések aktivitás-kezdés mutatója, miután két és félszer annyi beruházás kivitelezése kezdődött meg 2017-ben, mint egy évvel korábban. Tavaly az út- és vasútépítési projektek aktivitásmutatója majdnem 69 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Rekordot döntöttek az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások is: 93 milliárd forint értékű munka indult, és 111,5 milliárdnyi fejeződött be.

építőipar drágulás
Kapcsolódó cikkek