Cégvilág

Exportban erősít a szilikonprotézis-gyártó

Magyarországon évente ötezer csonkolásos baleset történik, de csak a páciensek 10 százaléka tud arról, hogy egy ujjperc vagy akár egy kézfej is pótolható szilikonprotézissel. Az idehaza jelentős piaci részesedést elérő Szilikon-Ház Kft. tíz év alatt megtízszerezte forgalmát.

Évente 300 csonkolt végtagú, illetve születési rendellenesség miatt deformált végtagú páciense van a Magyarországon piacvezetőnek számító, egyedi kivitelezésű szilikonprotéziseket gyártó vállalkozásnak, a Szilikon-Ház Kft.-nek. Ravasz Pál ügyvezető igazgató a Világgazdaságnak elmondta, 2016-os árbevételük 44 millió forint volt, a cég több mint 13 éves története során évente 5-6 millió forinttal bővültek, 2017-ben pedig már 60 milliós forgalmat értek el. Profiljuk elsősorban részleges végtag-, kézujj- és előlábpótlás szilikonprotézisekkel. A társadalombiztosító által 98 százalékban támogatott, teljes vagy részleges kézpótlás ára például ötezer forint alatt van, egy ujjperc pótlása pedig a háromezer forintot sem éri el.

Ravasz Pál ma már egy nap alatt elkészít egy ujjprotézist
Fotó: Kallus György

A szilikontechnológiának köszönhetően teljesen élethű protézist készítenek a csonkolt végtagú ellátottaknak. A betegek jelentős többsége egyelőre a hazai ellátó­rendszerből érkezik, de évente 15-20 külföldi páciens is a magyar technológiát választja. Tavaly indítottak el egy új szolgáltatást, amelynek keretében olyan csomagokat kínálnak a külföldi ügyfeleknek, mint a fogászati turizmus esetében már ismert hotelszolgáltatással egybekötött ellátás. Ravasz Pál szerint ez a jövő, a minőségi ellátásért szívesen fizetnek az ügyfelek, megoldásaik pedig nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek. A külföldi versenytársakhoz viszonyítva mintegy 60 százalékkal alacsonyabb árakkal dolgoznak.

Az ortopéd műszerész szakmát Ravasz Pál egy holland szakembertől, Jan Shramától tanulta, aki vezető oktatója az Otto Bocknak, a világ vezető gyógyászatisegédeszköz-gyártó és -forgalmazó ortopédtechnikai vállalatának. Ravasz szerint fontos lenne, hogy az orvosok felhívják a csonkolt páciensek figyelmét a szilikonprotézis adta lehetőségekre. A betegek többségét kézsebész, traumatológus, ortopéd orvos, érsebész és plasztikai sebész küldi hozzájuk.

Az egyedi protézis orvosi szili­konból készül, ezáltal antiallergén, nem fülled be alatta a bőr, valamint kiválóan színezhető és formázható – sorolta a pozitív tulajdonságait a szakember. A szilikonprotézist nem kell ragasztani, a tokrészt a csonknál szűkebbre készítik, ezért kiszorul alóla a levegő, így vákuummal rögzül.

Ha például valakinek az ujj utolsó perce hiányzik, akkor a protézis az eggyel lejjebb lévő ízülethez csatlakozik.

A legfiatalabb páciense egy hároméves kislány, a legidősebb pedig egy 85 év feletti férfi, aki saját maga finanszírozza a szilikonprotézisét. „Amikor elkezdtem a szakmát, négy-öt napba telt, mire elkészült egy ujjprotézis, de ma már egy nap alatt elkészítem” – mondta Ravasz Pál. Egy láb- vagy kézfej elkészítése körülbelül egy hétig tart. Az ortopéd műszerész szerint, aki egyszer csináltat egy szilikonpótlást, visszatérő pácienssé válik, mert a protézis két év alatt elhasználódik.

Egy összesen 25 millió forintos uniós pályázat segítségével, melynek a fele saját forrás, egy újfajta technológiával kísérleteznek: 3D-nyomtatással készülhetnek majd protézisek. „Mi is követjük a technológiai fejlesztéseket, célunk, hogy a nemzetközi piacokon is helytálljunk. A 3D-nyomtatásé a jövő, de a kézi munka minősége és értéke még évtizedekig utolérhetetlen lesz” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Szilikon-Ház Kft. protézis Ravasz Pál szilikon
Kapcsolódó cikkek