Cégvilág

Földgáz beszerzési tendert indít az Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít tagjai számára az év első felében energiaköltségek csökkentése céljából.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közepes-, és nagy, legalább közel 10 000 köbméter nagyságú éves gázfogyasztással rendelkező tagjai számára vezetékes földgáz beszerzésével kapcsolatos tendert indít 2018. első felében. A kezdeményezés eredményeként a kamarai tagok alacsonyabb gáz- és rendszerhasználati díjakkal és kedvezőbb szerződéses feltételekkel juthatnak majd gázenergiához – írja a NAK közleményében.

A gázfogyasztási szokások, illetve igények megismeréséhez, így a tender feltételeinek kialakításához felmérés indult a kamarai tagok körében, amelyre február 14-től március 14-ig kerül sor. A felmérés keretében néhány információ, illetve fogyasztási adat megadása szükséges, továbbá a kereskedelmi szerződéseket és a csatlakozási, hálózathasználati szerződéseket, – illetve titoktartási kötelezettség fennállása esetén az ezek alapján kitöltött táblázatot – kell feltölteni.

Forrás: AFP/FRANCOIS LO PRESTI

A beérkezett energetikai adatokból a NAK szakértői energetikai adatbázist hoznak létre, amely alapján szegmentálják az egyes, különböző fogyasztási szokásokkal és szerződéses feltételekkel rendelkező fogyasztókat, valamint meghatározzák a szegmensenkénti gázmennyiséget.

A tender során piacfelmérési célzattal bekérik a kereskedőktől az előzetes árajánlatokat, majd kialakítják a tenderfelhívás részleteit, végül kiírják a tendert. A tendert az elérhető piaci prognózisok alapján a legalacsonyabb várható gázárral rendelkező hónap alapján írják ki.

A tenderen legjobb feltételeket biztosító, nyertes energiakereskedővel a tenderen résztvevő kamarai tagok egyénileg szerződnek, amennyiben a legkedvezőbb érvényes kereskedői árajánlatnál – összköltség szemléletben – alacsonyabb árak és kedvezőbb feltételek alakulnak ki a tenderen.

földgáz beszerzés Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gázfogyasztás
Kapcsolódó cikkek