Cégvilág

Hamarosan mindenki hálózatokban fog dolgozni

Digitális világban fogunk élni, ahol sokkal inkább a hálózatalapú munkavégzés fog elterjedni – mondta előadásában Uwe Tigges, a németországi Innogy SE elnök-vezérigazgatója. Előadásában hangsúlyozta, hogy a cégvezetőknek és az alkalmazottaknak is rugalmasabbnak kell majd lenniük.

A különböző dimenziói már jó ideje a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tevékenységének előterében szerepelnek – jelentette ki az idén 25 éves kamara elnöke, Dale A. Martin. Elmondta, hogy a képzéssel és az oktatással már régóta foglalkozik a kamara, míg az elmúlt időszakban a szakemberhiány került előtérbe.

A kamara tevékenységét Dale A. Martin négy pontban foglalta össze az oktatást és a szakemberutánpótlást illetően:

  • általános szakképzés: a kamara a német duális képzés mintájára szervez, illetve támogat vállalati képzéseket;
  • tech csajok rendezvénysorozat: idén is négy városban lelkesítik majd a fiatal hölgyeket a műszaki pálya felé;
  • megbízható munkáltatói minősítés: 2017-ben először adták át egyes tagvállalataiknak ezt a címet;
  • felsőfokú képzés: a német nagykövetséggel karöltve közösen támogatnak különböző képzéseket.
  • A szakemberhiányról a kamara elnöke elmondta, hogy tagságuk háromnegyede elégedetlen volt a szakemberek utánpótlásával – legalábbis ez derült ki a DUIHK tavalyi konjunktúrafelméréséből.

    A digitális világ rugalmas hozzáállást kíván

    Hiszünk a digitalizációban, és úgy véljük, hogy digitális világban fogunk élni, ahol sokkal inkább a hálózatalapú munkavégzés fog elterjedni, tehát nem csak egyetlen helyen dolgozunk majd – mondta előadásában Uwe Tigges, a németországi Innogy SE elnök-vezérigazgatója. Szerinte sokkal rugalmasabbnak kell majd lenniük a cégvezetőknek és az alkalmazottaknak egyaránt. Nem a 28 órás munkahétben látja a jövőt, úgy véli, sokkal inkább diverzifikálni kell a különböző folyamatokat.

    Manapság a legfontosabb hívószavak az élethosszig való tanulás, valamint a munkaidő kérdése – hangsúlyozta.

    A digitalizációval kapcsolatban elmondta, hogy minden egyes vezetőnek tudnia kell, hogy miről is beszélünk valójában, ami nem azt jelenti, hogy azt a technológiát használnia is kell mindenkinek. Uwe Tigges elmondta, hogy egy ilyen nagyságrendű vállalatnál – az Innogy SE egy számos európai országban operáló energiavállalat, 40 milliárd eurót meghaladó éves árbevétellel és több mint 40 ezer alkalmazottal –, amely a múltban azt gondolta, hogy mindent meg tudnak oldani házon belül, ma már nem biztos, hogy adott szervezeten belül a legjobb szakemberek vannak mindenhol. „Ezért is kell inkább hálózatokban gondolkodni, diverzifikálni a folyamatokat” – tette hozzá.

    Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara DUIHK digitalizáció Dale A. Martin kamara német cégek
    Kapcsolódó cikkek