Cégvilág

Jön az újabb kazánszigor

Az újabb rendelkezések értelmében megszűnik többek között a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítésű Turbo kondenzációs készülékek gyártása.

Szeptember 26-án újabb rendelkezések lépnek életbe a kazáncserék kapcsán, amelyek főként a társasházakban élőket érintik. Megszűnik a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítésű Turbo kondenzációs készülékek gyártása, illetve a szigorított nitrogén-oxid-kibocsátási érték miatt az eddig ErP minősítéssel elfogadott hagyományos kéményes készülékekben is jelentős műszaki átalakítás szükséges, ami előreláthatólag számottevő áremelést hoz magával – derült ki a Szerelvénybolt Kft. tájékoztatásából.

A vonatkozó uniós rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítésű gázkazánok szerelhetők fel.

Az egyéni fűtési rendszerű családi házak és lakások esetében már az elmúlt két évben sem volt apelláta, de az olyan társasházi lakások, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak. Ez tehát szeptemberben lejár.

Nagy változások várhatók a 10 kilowattos vagy az alatti fűtőkészülékek és a 30 kilowatt névleges teljesítményű vagy az alatti hagyományos kombi kazánok terén is.

A most kapható, ErP jelzésű termékek esetében jelentős műszaki fejlesztéseket kell végezniük a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptemberben hatályba lépő, szigorított kibocsátási értékeknek.

„Az őszi termékváltás után a készülékek ára akár 10 százalékkal is magasabb lehet, azaz megközelítőleg eléri a belépő szintű kondenzációs kazánok árát” – mondta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

szabályozás kazán csere
Kapcsolódó cikkek