Cégvilág

Jövőre elkészül a szerb–török–orosz gázvezeték

Az előzetes bejelentések szerint Szerbia már 2019-től a Török Áramlat vezetéken keresztül kapja a földgázt, vagyis az ország szempontjából hepienddel végződhet a mediterrán térség gigantikusnak szánt beruházása, a Déli Áramlat kalandos története.

A Déli Áramlat orosz gázvezeték kiépítéséhez a szerb kormány még 2011-ben a Gazprommal együtt létrehozott egy közös vállalatot, ugyanezen a néven. Ám később a Krím lerohanása miatt az EU és Oroszország kölcsönösen szankciókat vezettek be, sokáig úgy tűnt, déli irányból nem is fognak majd gázt szállítani Európa felé. Oroszország 2014. december 1-jén lemondta a Déli Áramlat gázvezeték-beruházás további építését az erős uniós ellenállás miatt. A Déli Áramlat terve tehát kisiklott, az orosz–török viszony rendeződése után azonban megkezdték a Török Áramlat kiépítését. Utóbbi egyik – a Balkánon át Közép-Európa felé vezető – ágának része lenne a Szerb Áramlat.

Alekszej Millert, a Gazprom elnökét régi barátként fogadták Belgrádban
Forrás: AFP/Maksim Blinov/Sputnik

A Fekete-tenger alatt áthaladó gázvezetéken keresztül az orosz földgáz a szerbiai csomópontból jut majd el Délkelet-Európa más országaiba, s ezzel párhuzamosan az állandó szállítási kockázatú ukrajnai vezetékbe már nem táplálnak tranzitgázt az oroszok. Szerb sajtóértesülések szerint a Déli Áramlat átnevezéséről és az új feladatokkal kapcsolatban az orosz és a szerb államvezetés a legmagasabb szinteken állapodott meg.

Nemrég Belgrádban járt Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, aki a Srbijagas vezetőivel, valamint Aleksandar Vucic államfővel is megállapodott arról, hogy a bolgár határ mellett található Dimitrovgradnál északi irányban elágazó gázvezeték kiépítését a közös vállalaton keresztül koordinálják. A Déliről Szerb Áramlatra átkeresztelt céget ennek érdekében – szintén közösen – pénzügyileg és szakmai szempontból is megerősítik.

A Szerb Áramlat többségi tulajdonosa az orosz fél, így a közbeszerzési eljárás esetében más előírások érvényesek, ami felgyorsíthatja a beruházást. Becslések szerint a Szerbián áthaladó földgázvezeték kiépítése mintegy 100 millió euróba kerülhet. Pontos részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de sajtóhírek szerint megállapodtak arról, hogy más országokat is a szerbiai csomópontból látnak majd el, így a gázvezeték üzembe helyezése után Szerbia tranzitországként is részesülhet a rajta áthaladó orosz gázexportból.

Putyin elnök decemberben tárgyalt Vuciccsal, később pedig azt nyilatkozta, hogy Oroszország 2022-re a jelenlegi 2 millió köbméterről 3,5 millióra növelheti Szerbiába irányuló gázexportját.

A Gazprom a Török Áramlat részeként két gázvezeték összesen 600 kilométernyi szakaszát fektette már le a Fekete-tenger fenekén, Törökország kizárólagos gazdasági övezetében.

Szerbia Törökország török áramlat gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek