Cégvilág

Kiemelkedő volt a Renault tavalyi éve

Meghosszabbítaná Carlos Ghosn vezérigazgató szerződését további négy évvel a Renault igazgatósága a tavalyi eredményekre való tekintettel.

Korábban napvilágot láttak találgatások Ghosn esetleges lemondásáról, az autógyártó igazgatósága azonban közleményében kijelentette, marasztalná a vállalatot 2005 óta irányító szakembert. A részvényesek júniusban szavazhatják meg Ghosn újabb megbízását, aki amennyiben marad, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport együttműködését is tovább irányíthatja majd – írja a BBC.

Ghosn feladata a következő években az említett együttműködés elmélyítése, illetve a 2022-ig tartó növekedési terv levezénylése lesz.

Carlos Ghosn, a Renault vezérigazgatója
Forrás: Lionel Bonaventure / AFP

A Ghosn irányába tanúsított bizalom nem véletlen, az autógyártó ugyanis kiemelkedő éven van túl. A francia cég pénteken közzétett éves beszámolója szerint 2017-ben rekordot döntöttek nyereség és árbevétel tekintetében is. A vállalat operatív profitja 17,4 százalékos emelkedéssel 3,85 milliárd euróra hízott 2016-hoz képest, míg a bevételek 15 százalékkal 58.77 milliárd euróra nőttek. A növekedés elsősorban az európai keresletnek köszönhető, a Renault legnagyobb piacának számító Európában 5,6 százalékkal növelte eladásait, 1,91 millió autót értékesítettek a kontinensen.

Carlos Ghosn autógyártók Renault
Kapcsolódó cikkek