Cégvilág

Különlegességek a geometrikus absztrakt mestereitől

Értékesítéssel egybekötött csoportos kiállítás nyílik Két generáció címmel február 14-én Budapesten és Párizsban élő, egymásra reflektáló, geometrikus absztrakt művészek alkotásaiból.

Értékesítéssel egybekötött csoportos kiállítás nyílik Két generáció címmel február 14-én Budapesten és Párizsban élő, egymásra reflektáló, geometrikus absztrakt művészek alkotásaiból.

A Magyarországon még sosem látott, különleges műveket felvonultató tárlat vezérfonala az egymásra ható problémafelvetések bemutatása, a közös gondolkodásmód, amely generációk alkotói folyamatait befolyásolta.

A nemzetközi színtéren is a geometrikus absztrakt irányzat újrafelfedezése zajlik, a műfaj, amelynek az Abigail Galéria működése kezdetétől elkötelezett képviselője, itthon is kedvelt a műgyűjtők körében. A hetvenes évek nagy mestereinek, valamint az őket követő fiatalabb generációk képviselőinek párba állítása, a művészi pozíciók folytatása és kiegészítése, a kapcsolódási pontok felmutatása teszi izgalmassá az Abigail Galéria aktuális tárlatát, amelynek anyagát a hosszú ideig Párizsban élő Nem’s Judith festőművész állította össze, és amelyet Radák Eszter, a Képzőművészeti Egyetem rektora nyit meg.

Hajdú Katalin, a galéria vezetője
Fotó: VG / Kallus György

A kiállító művészek közt ott találjuk Fajó Jánost, Konok Tamást, Nádler Istvánt, a fiatalabb generáció képviselői közül Lóczi Horváth Juditot, Wolsky Andrást, Marafkó Bencét és Gályász Anettet. Különlegességnek számít Fejtő Rózsi munkáinak bemutatása, aki Párizsban élt és alkotott, mert tőle először érhető el műtárgy a magyar képzőművészeti színtéren – ahogy erre Hajdú Katalin, az Abigail Galéria vezetője felhívta a figyelmet. Nádler István pedig 2017 őszén a párizsi FIAC-on önálló standon szerepelt sikerrel, a vásár után neves francia magángyűjtők mellett a Pompidou is megvásárolta egyik fontos, a hetvenes években készült festményét.

A kiállítás nemcsak festészeti anyagot vonultat fel, hanem szobrokat is.

A fiatalon elhunyt Csiky Tibor a hatvanas-hetvenes évek magyar avantgárd szobrászatának fontos alakja volt, a számára adatott rövid idő alatt is egy teljes utána következő generáció megkerülhetetlen, nagy hatású mesterévé vált. Csiky minimalista szobrai mellé az utána következő generációból Nemes Ferenc, Heritesz Gábor, Budahelyi Tibor és NAGÁMI szobrait, objektjeit válogatták.

A tárlat igazi csemege a műgyűjtők számára, hiszen az irányzat nemzetközi szinten is ismert alkotóinak munkáit befektetésként is előszeretettel vásárolják. Emellett különösen érdekes lehet azoknak, akik kollekciójukat ki szeretnék egészíteni a „gyökerekkel”, felfedezni, miként következik egymás után a geometrikus absztrakt irányzattal foglalkozó generációk sora. A geometrikus absztrakt irányzat alkotóinak fő törekvése az egyensúly, a nyugalom és valamiféle racionális rend megteremtése. A tiszta színfoltokkal megfestett geometrikus formák világa egyszerre sugall harmóniát és játékos kreativitást.

Abigail Galéria kiállítás
Kapcsolódó cikkek