Cégvilág

Néhány tanács az online csalások elkerülésére

Az európai online vásárlók 69 százaléka nem különösebben tart az internetes vásárlástól az Eurostat kutatása szerint. Ez az olyan nagy cégeknek köszönhető, mint az Amazon vagy az eBay, melyek manapság már önálló branddé nőtték ki magukat, elnyerve a vásárlók bizalmát – írja útmutatójában a Shopalike.

Szinte lehetetlenség, hogy átverjenek minket ha az Amazonon vásárlunk, és ha valami még sincs rendben, szigorú szabályok védik a vásárlókat. Talán erre és a többi hasonlóan magas bizalmi indexű, nagy internetes kereskedő vállalat (pl. e-Bay) által kínált biztonságra tekintettel az európai online vásárlók 69 százaléka nem különösebben tart az internetes vásárlástól az Eurostat kutatása szerint.

Mindennek ellenére az online csalások továbbra is gyakoriak. Az ECC-Net 2014-es becslése szerint az interneten vásárlók közel 12 százaléka volt már online csalás áldozata, és 8 százalékuk személyazonossággal való visszaélést tapasztalt – ez utóbbi különösen veszélyes lehet.

Forrás: AFP

Bárki lehet csalás áldozata, függetlenül attól, hogy mennyi ideje szörfözik már az interneten és milyen gyakorisággal vásárol. A csalók mindig új technikákat próbálnak ki. Ha azonban néhány dologra jobban odafigyelünk, meg tudjuk akadályozni az effajta átveréseket.

Az első dolog, ami leginkább szembetűnő lehet az a helytelen vagy hiányos URL és a https protokoll hiánya. A gyanús webhely sok helyesírási hibát, illetve alacsony felbontású, legtöbbször photoshoppal készült képet tartalmaz.

Mindig ellenőrizni kell a weboldalon a cég elérhetőségét, például email vagy postai címét, illetve adószámát. Ezen adatok hiányában el kell kerülni az adott oldalon való vásárlást, hiába kecsegtető az ajánlat.

A közösségi médiában a rendkívül alacsony ár lehet az első riasztó jel, de az adott oldal alacsony interakciója és a spam-szerű hirdetési technikák is óvatosságra intenek. Végül, de nem utolsó sorban, jobb ellenőrizni a korábbi vevők véleményét is.

Majdnem minden ingyenes alkalmazás másolatot is készít. Ezek a másolatok általában vírust tartalmaznak, vagy a vevők személyes adatait lopják el. Tanácsos emiatt mindig ellenőrizni az alkalmazás kiadóját, és soha, semmilyen körülmények között nem szabad kiadni személyes adatainkat, illetve, ha egy híres márka pénzt kér az alkalmazás letöltésére, el kell látogatni a hivatalos márkanév weboldalára. Onnan biztos, hogy a megfelelő helyre irányítják az applikáció letöltéséhez.

Sajnos néha a legnagyobb erőfeszítések ellenére is csalás áldozatai lehetünk. Ha ez előfordul, azt minél hamarabb jelentenie kell a rendőrségen. Ezen felül azonnal meg kell változtatni a közösségi média portálokhoz, email címeinkhez és bankszámlaszámunkhoz használt jelszavainkat is.

A biztonságos e-kereskedelem népszerűsítését zászlajára tűző Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület honlapján további információkat találnak az internetes boltokra és a vásárlókra vonatkozó jogszabályokról.

 

URL és a https protokoll hiánya applikáció internetes kereskedelem webhely online csalás közösségi média
Kapcsolódó cikkek