Cégvilág

Nem várható drágulás

Nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavalyinál 200 forinttal alacsonyabb, nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A szakmai szervezet szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani az idén a tavaszi kalászosoknál. A tájékoztató ár nem kötelező és még csak nem is ajánlott, célja az orientálás. Egy tonna tavasziárpa-vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93 ezer forint körüli összeget fizettek, míg 2017-ben egy tonna zabvetőmag átlagosan 89 ezer forintért kelt el.

A tavalyinál 200 forinttal alacsonyabb, nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi árpa és a zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
Forrás: AFP

A tavaszi árpa szaporítóterülete csaknem azonos az előző évivel – fejtette ki Polgár Gábor, a VSZT ügyvezető igazgatója. Mivel az utóbbi években csökkent e termény árutermő területe, a 8-10 éve még 4-6 ezer hektáros szaporítóterület is visszaesett 2-2,5 ezer hektárra. Jelentősen szűkült a zab vetésterülete is, így a vetőmag-termőterület is 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott. Még ez is jó, nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget.

Az ókészletek minimálisak, a sörárpánál nincs érdemi mozgás, a takarmányárpa esetében azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpa vetőmagkészletei elegendők lesznek, a zab esetében azonban előfordulhat, hogy hiány alakul ki. A VSZT egyik növénynél sem számolt be minőségi problémákról. A visszajelzések szerint a tavaszi kalászosoknál közepes vetőmagkeresletre lehet számítani. Ugyanezt erősítette meg a Világgazdaságnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József is, aki nem számít nagyobb vetésterület-változásra.

Veszélyes a hektikus időjárás

Tavaly csaknem 1500 mezőgazdasági kárt térített meg a Generali Biztosító, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdaság is egyre inkább ki van szolgáltatva a szélsőséges időjárási jelenségeknek – írta közleményében a biztosítótársaság. A jégeső egy baranyai gazdaságnak 100 millió forintnyi kárt okozott, két borsodi mezőgazdasági üzem hasonló okokból együtt több mint 120 millió forint kártérítést kapott a Generalitól, és jégverés miatt több 50 millió forintot meghaladó kifizetés történt. Nagy, esetenként akár 10-20 millió forintos károkat okozott a tavaszi fagy is. Idén kockázatot jelent, hogy ha nincs igazi tél, az áttelelő kórokozók és kártevők túl nagy számban vészelik át ezt az időszakot, ami a növényvédelmi költségeket is növeli. Bár még nem kritikus a helyzet, érdemes a termelőknek biztosítással is csökkenteniük a kockázatokat – hívta fel a figyelmet a Generali. | VG

 

zab vetőmag árpa drágulás
Kapcsolódó cikkek