Cégvilág

Optimisták a pénzügyi vezetők a régióban

Optimizmus és digitális szemléletmód jellemzi a régió legnagyobb vállalatait a Deloitte felmérése alapján, amely a térség 12 országában közel 600 pénzügyi vezető (CFO) megkérdezésével készült.

A felmérés szerint a közép-európai pénzügyi igazgatók magabiztosabbak cégük gazdasági kilátásait illetően, mint az elmúlt három évben bármikor – írja közleményében a Deloitte. Szerintük a derűlátásnak a legfőbb oka a 2018-ra várt egészséges növekedés – átlagosan 2,4 százalékos emelkedést prognosztizálnak az idei évre, ami 0,5 százalékkal több mint a 2017-re várt növekedés.

Az általánosan bizakodó légkör ellenére több országban a gazdasági és pénzügyi bizonytalanság még mindig komoly tényező a közeljövő megítélésében. Éppen ezért a válaszadók jelentős többsége (közel 70 százaléka) továbbra sem kíván nagyobb kockázatot vállalni.

Forrás: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library / AFP

A vállalatok felmérésben vizsgált bizalmi indexe enyhe emelkedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest. A közlemény szerint ez arra utal, hogy

a CFO-k hisznek vállalatuk jó kilátásaiban, és az emelkedő árbevételben az elkövetkező év során.

Földvári Roland, a Deloitte CFO Program vezetője elmondta: „A felmérésből egyértelműen látszik, hogy Magyarországon a pénzügyi vezetők 2018-ra és az azt követő időszakra optimizmussal tekintenek – noha ezta bizakodásra okot légkört némileg árnyalják olyan kihívások, mint a képzett munkaerő bevonzása és az általános üzleti költségek növekedése. Mindazonáltal, mintegy 10 évvel a globális válság kitörése után egyértelműen jóval bizakodóbb és optimista a pénzügyi igazgatók hangulata.”

 

Deloitte pénzügyi igazgató digitalizáció CFO
Kapcsolódó cikkek