Cégvilág

Ülésezett a ruténium-kibocsátást vizsgáló bizottság

Megtartotta első ülését a tavaly őszi ruténium-szennyezés okait vizsgáló nemzetközi bizottság. A bizottság megállapította, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét.

Az Orosz Tudományos Akadémia által létrehozott nemzetközi bizottság munkájában francia, svéd, finn, német, norvég, brit és orosz szakemberek vesznek részt. Első ülésüket 2018. január 31-én Moszkvában tartották – írja honlapján az Országos Atomenergia Hivatal.

A bizottság megállapította, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét. A különböző országok számításai összhangban vannak egymással, de túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy a kibocsátás helyszíne meghatározható legyen.

Mivel a ruténium 106-os izotópján kívül 103-as izotópot is mértek egyes országokban, a bizottság kizárta azt a feltételezést, hogy egészségügyi területről (pl. kórházi alkalmazás) származik a szennyezés, és valószínűsítette, hogy friss kiégett üzemanyagról lehet szó.

A szakemberek szerint további adatok gyűjtésére, valamint az eddigi információk ellenőrzésére és értékelésére van szükség. A bizottság megjegyezte, hogy az orosz nukleáris hatóság, a Rostechnadzor majaki és dimitrovgradi létesítményekben végzett ellenőrzése nem tárt fel technológiai rendellenességet.

Egyetértés volt abban, hogy a bizottság teljesen átláthatóan végezze a munkáját, valamint abban is, hogy az eredményeket és a megállapításokat nyilvánosságra hozzák.

A következő ülésre várhatóan áprilisban kerül sor.

sugárszennyezés Oroszország ruténium Orosz Tudományos Akadémia
Kapcsolódó cikkek