Cégvilág

Varga Mihály: húzóágazat a gyógyszeripar

A gyógyszeripar gazdaságunk egyik húzóágazata, versenyképességünk emelésének egyik kulcsszereplője – jelentette ki Varga Mihály a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi ülésén. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az iparág teljesítménye mind a termelékenységet, mind a hozzáadott értéket, mind pedig az exportot tekintve kiemelkedő.

A tárcavezető elmondta: a nemzetközi versenyben kivívott pozíciónk attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek az ipari termelése, az innovációra és az új megoldások alkalmazására, vagyis a gyors fejlődésre. A magyar iparon belül a gyógyszeripar az egyik olyan ágazat, amely kifejezetten megfelel ezeknek a követelményeknek – tette hozzá.

Az ágazat képviselői évek óta kezdeményezően lépnek fel az ipari és akadémiai kutatás-fejlesztés összekapcsolása, a szakképzés fejlesztése, a felsőfokú képzés modernizálása, valamint az innováció eredményeinek minél gyorsabb alkalmazása terén – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Varga Mihály leszögezte: a kormány támogatni kívánja a gyógyszeripari vállalatok fejlődését az ágazatra vonatkozó szakképzés és felsőfokú képzés rendszerének kibővítésével, exporttámogatási rendszerünk fejlesztésével, a beszállítói fejlesztési program kiterjesztésével, valamint a szellemi tulajdon védelmét szolgáló és szabadalmi eljárásokat szabályozó jogszabályi környezet felülvizsgálatával.

A tárcavezető kifejtette, hogy a szektor több mint 14 000 embernek közvetlenül, míg további 34 000 embernek közvetetten ad munkát.

Mindemellett az egy főre jutó hozzáadott érték tekintetében Magyarországon a gyógyszergyártás a második helyen áll, termékeinek 80 százalékát a külpiacon értékesítik. Varga Mihály megjegyezte, hogy a szegmens tekinthető a leginnovatívabb iparágnak, amely mintegy 40 százalékkal részesedik a kutatás-fejlesztési kiadásokból.

Hangsúlyozta: Magyarországon a k+f költésekből minden ötödik forintot a gyógyszeripar használ fel, és minden ötödik kutatói helyet is a gyógyszeripar ad. A miniszter gratulált a gyógyszergyártók innováció területén elért jelentős eredményeihez, az ágazat szereplői az elmúlt két évtizedben 20 innovációs díjat nyertek, és három innovációs nagydíjban részesültek.

Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke, a Meditop Gyógyszeripari Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: a 27 éve működő szövetségnek Magyarországon 35 tagvállalata, közöttük 18 gyártó vállalata van, a készítményeik a világ 70 országába jutnak el.

A Magyosz-tagvállalatok éves kibocsátása több mint ezermilliárd forint, a leginnovatívabb feldolgozó iparág, ahol a profit jelentős része magyarországi beruházásokban hasznosul.

Kitért arra: a gyógyszeripar legnagyobb kihívása, hogy 2019 februártól uniós jogszabály szerint csak az egyedi azonosítóval ellátott gyógyszerek kerülhetnek forgalomba. Az új szabályozás bevezetése jelentős terhet jelent a gyártóknak, mintegy 5 milliárd euró beruházást igényel. A leginkább érintettek a magyar generikus gyártók, de eltérően sújtja az iparági szereplőket, így a kkv-knak 20-40 százalékos eredménycsökkenést okozhat, ami a k+f beruházásaikat évekre visszaveti – mondta.

gyógyszeripar Varga Mihály Nemzetgazdasági Minisztérium
Kapcsolódó cikkek