Cégvilág

Az OMV erőteljesen emelkedő profitokra számít

Az OMV 70 százalékkal tervezi növelni az alaptevékenységből származó profitját 2025-ig, amit részben külföldi akvizíciókkal, olajfeldolgozói tevékenységének a kiterjesztésével, valamint további megtakarításokkal akar elérni.

A nyersanyagiparban használatos, a beszerzési költségek nettó változását is figyelembe vevő CCS (Current Cost of Supplies) eredményszámítás alapján az OMV célja 2025-ig 5 milliárd euró egyszeri tételektől megtisztított adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) elérése.

A Current Cost of Supplies metódus a vállalat nettó jövedelmét számítja ki, figyelembe véve a költségek változását a vizsgált periódus során.

Az OMV kedden ismertette 2025-ig szóló terveit és bejelentette, hogy a következő nyolc évre 10 milliárd euróval tudja finanszírozni a terjeszkedését.

Az OMV székháza Bécsben
Forrás: ALEXANDER KLEIN / AFP

Az OMV Közép- és Kelet-Európában, az Északi-tengeren, a Közel-Keleten és Afrikában foglalkozik olajkitermeléssel és

a jövőben Ausztráliában és Új-Zélandon próbálkozik kutatással és később esetleg kitermeléssel.

A 10 milliárd euró mintegy felét olajfinomítói kapacitásának a növelésére költi az OMV, amelynek az a célja, hogy megduplázza olajfinomítói kapacitását. Az OMV-nek jelenleg Ausztriában, Németországban és Romániában vannak olajfinomítói.

Az OMV 2020-ig további 100 millió eurót tervez megtakarítani, miután 2015 óta a költségeit már mintegy 330 millió euróval lefaragta.

ÖMV nyersanyagiparban Current Cost of Supplies olajfeldolgozás
Kapcsolódó cikkek