Cégvilág

Befektetőknek is érdemes SZIT-re fókuszálni

A tőzsde klasszikus funkciója a finanszírozás, forrásbevonás – mondta Szalay Rita, a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói igazgatóságának vezetője a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján.

Egy vállalkozás életében mindig kardinális kérdés a finanszírozás, már alakulásától kezdve. Ezt életciklusuk elején inkább hitelekkel, és banki kölcsönökkel oldják meg, a külső forrásbevonáskor viszont már egész korán megjelennek az úgynevezett üzleti angyalok.

Ahogy növekszik a cég, annál jellemzőbb a tőkeági források igénybevétele, ahol már nagyobb részesedést és döntési jogot kérnek a befektetők. A kockázati tőkebefektetők célja, hogy minél gyorsabban növeljék a cég értékét. A eredeti rendeltetése, hogy kockázatmegosztást és forrásbevonást tegyen lehetővé a vállalkozások számára. A nyilvános piacokon való megjelenés a társaságok fejlődésének későbbi szakaszában válik jellemzővé, nyilvános vagy kötvénykibocsátások formájában. A nyilvános piaci megjelenésnek ma már vannak olyan alternatívái, például kkv-platformok, amelyekre könnyített szabályok vonatkoznak.

A tőzsdére lépésnek számos előnye van azon felül, hogy a vállalkozás pénzhez jut. Az Nyrt.-k vezetői gyakran számolnak be arról, hogy nagyot nőtt a partnereik bizalma irányukban, hiszen a tőzsdei cégek jól láthatók, és átláthatók. Nagyobb befektetői kört lehet elérni a tőzsdén, és nagyobb vagyont lehet bevonni a finanszírozásba

– mondta Szalay Rita, a Budapesti Értéktőzsde kibocsátói igazgatóságának vezetője a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján. A szakember előadásában a szabályozott ingatlanbefektetési társaságot is kiemelte, amely egy speciális részvénytársasági forma. Csak tőzsdén tud működni, több szabály köti, ugyanakkor számos adóelőnyt nyújt. A tartós befektetési számlába (tbsz) helyezhetők a részvények, ami azt is jelenti, hogy bizonyos tartási idő után ezekhez adómentesen hozzá lehet jutni, ami mind a befektetőknek, mind az eredeti tulajdonosoknak is érdekes lehet, amennyiben részben megtartják részesedésüket.

A tőzsdére lépés sok szempontból kedvezően érinti a cégeket. Például alkalmas lehet tőkeszerkezet javítására is az, ha valaki tőzsdére lép és a hitelképességét is javítja. A cégutódlás problémája is áthidalható.

A SZIT-ek pedig kimondottan sok lehetőséget rejtenek magunkban, például speciális adókedvezményeket: társasági adómentességet, helyi iparűzési adómentességet, valamint a vagyonszerzési illeték is csökkentett rátával működik, 2 százalékkal.

Úgy látjuk, az ingatlancégek is kezdik felfedezni ezeket az eszközöket, egyre többen alakulnak szabályozott ingatlanbefektetési társasággá, vagyis SZIT-ekké, illetve érdeklődnek ezen lehetőség iránt.

A keresleti oldalról megközelítve a tőzsdén keresztül történő befektetések számos előnyét is kiemelte: kisebb befektetési egységekkel „be lehet szállni” ingatlanbefektetésekbe is, ami közvetlen ingatlan vásárlással nem lenne elérhető a kisbefektetőknek. A szabályozási háttér miatt a tőzsdei befektetést övezi a legnagyobb biztonság a tőkepiacon.

VG-konferencia tőzsde FINANSZÍROZÁS Szalay Rita kkv
Kapcsolódó cikkek