BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent az építőipar teljesítménye

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 2,2 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 2,1 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása januárban az előző hónaphoz képest.

A tavaly januárival összevetve az euróövezetben 3,7 százalékkal, az unió egészében pedig 2,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés. Decemberben éves összevetésben az euróövezetben 1,4 százalékkal, az unióban pedig 1,9 százalékkal bővült, míg havi szinten 0,7 százalékkal, illetve 1,0 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az év első hónapjáról a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (14,4 százalék), Lengyelországból (8,8 százalék) és Magyarországról (6,4 százalék) jelentették.

Hazánkban a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben 35 százalékkal nőtt az építőipari termelés, a 28 uniós tagállam közül ez a legjobb adat. Negyedéves szinten 8,1 százalékos volt a növekedés, ennél gyorsabb ütemet csak Szlovénia ért el, 14,3 százalékkal.

A legerősebb, 7,6 százalékos visszaesést Franciaországban mérték, majd Svédország és Nagy-Britannia következik, egyaránt 3,4 százalékos csökkenéssel.

A legnagyobb növekedést 2017 januárjához képest Szlovéniában (76 százalék), Magyarországon (43,1 százalék), Csehországban (33,6 százalék) és Lengyelországban (31,8 százalék) regisztrálták. Csökkenést jelzett viszont Spanyolország (3,6 százalék) és Nagy-Britannia (3,2 százalék).

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs januárra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,5 százalékkal növekedett az építőipar termelése, éves összevetésben 2,7, illetve 3,0 százalékos emelkedést mértek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.