Cégvilág

Lépett a hatékonyabb adatvédelem felé a Facebook

Annak érdekében, hogy az emberek jobban megértsék a Facebook működését, és eldönthessék, hogy milyen adataikat kivel kívánják megosztani, a vállalat átalakította a közösségi oldal adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét, amelynek használata sokkal egyszerűbbé vált.

A Facebook a felhasználói visszajelzések alapján a mobil eszközök felületén a Beállítások menüt teljes egészében áttervezte, hogy az adatvédelmi beállítások most már egyetlen közös helyről, könnyen hozzáférhetők legyenek – jelentette be Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója. Ez egy új, Privacy Shortcuts (magyar fordítás még nincs) elnevezésű menüpont, amelyben a felhasználók néhány mozdulattal beállíthatják adataik hozzáférhetőségét, illetve pontos magyarázatot kaphatnak az adatvédelmi beállításokról.

Ebben a menüben a felhasználók biztonságosabbá tehetik fiókjaikat, kontrollálhatják személyes adataik felhasználását, beállíthatják, hogy ki láthatja a posztjaikat és a profiljukon elérhető adatokat.

 

A régi és a megújult beállítási felület a Facebook mobilos felületén
Forrás: Facebook

Bár a Facebooknak van egy irányelve arról, hogy milyen módon gyűjti és használja fel a felhasználók adatait, még jobb, ha a felhasználók maguk tekintik át és kezelik a saját maguk által megosztott információkat. Egyes felhasználók például törölnének korábban megosztott posztokat, mások pedig csupán arra kíváncsiak, hogy a közösségi oldal milyen adatokat őriz róluk.

Annak érdekében, hogy az emberek biztonságosan tudják kezelni az általuk megosztott adatokat és információkat, például posztjaikat, mások bejegyzéseire adott reakcióikat, kommentjeiket, vagy a keresési előzményeiket, a Facebook bevezeti az Access Your Information nevű funkciót is. 

Az új funkció biztonságos lehetőséget kínál arra, hogy a Facebook felhasználói letöltsenek egy másolatot az oldalon tárolt adatokról, és azokat akár egy másik szolgáltatásba mozgassák át. Letölthetők például a Facebookra feltöltött fotók, az ismerősök listája, a posztok, valamint az egyéb adatok.

Meredek csökkenésnek indult a Facebook árfolyama hétfőn a New York-i tőzsdén, miután a fogyasztóvédelemért is felelős amerikai hatóság megerősítette, hogy vizsgálatot folytat a világ legnagyobb közösségi hálózatát üzemeltető vállalatnál a személyes adatok kezelésének ellenőrzésére.

 

adatvédelem Facebook Mark Zuckerberg beállítás
Kapcsolódó cikkek