Cégvilág

Megindult a harc az Esmya pozícióiért

Míg a Richter stratégiai készítménye májusig parkolópályára került Európában, amerikai törzskönyvezése pedig biztosan nem történik meg augusztusig, addig a konkurensek igyekeznek kihasználni az ölükbe hulló lehetőséget.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felülvizsgálata alatt álló Esmya jövőbeni konkurensei közül többnek a gyártója is a klinikai tesztekben való előrelépésekről számolt be. A Richter fontos piacán aktívan tesztel az AbbVie, a Bayer és további kisebb gyártó is, a cél egyértelműen az amerikai piac megszerzése.

Az EMA ajánlása (ami a gyakorlatban utasítás) szerint Európában új Esmya-kezelések májusig nem indulnak, az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA pedig augusztusig tolta ki a Richter-készítmény vizsgálatát. Március 15-én a kanadai hatóság is bejelentette, hogy felülvizsgálják a gyógyszer kockázatait. A gyártók igyekvése érthető. Bill Meury, a Richter kereskedelmi partnere, az Allergan kereskedelmi igazgatója a FiercePharmának a méhmióma nem műtéti orvoslásának piaci kilátásairól elmondta: az Egyesült Államokban nincs FDA-jóváhagyású gyógyszeres kezelés a méhmióma orvoslására, ezért a piac első szereplője sokat nyerhet.

A Richter fontos piacán aktívan tesztel az AbbVie, a Bayer és további kisebb gyártók is
Forrás: DPA/AFP

Lehetséges, hogy az amerikai piacra a Richter készítményét, az Esmyát vezetik be elsőként, elemzők szerint viszont már 2020-ban megérkezhet az első rivális az AbbVie és a Neurocrine Biosciences közös fejlesztése, az elagolix révén. Az AbbVie gyógyszergyártó február 21-én és március közepén számolt be az úgynevezett fázis 3 klinikai teszt két szakaszának sikeres eredményeiről. Közleményük szerint a betegség az amerikai nők 80 százalékánál jelenhet meg életük valamelyik időszakában.

Adataikból kiderül, hogy napjainkban 7,5 millió amerikai nő szenved a megbetegedéstől. A tesztek során az elagolixot alacsony dózisú hormonkezeléssel kombinálták, amely a fázis 3 első részében a méhmióma betegségben szenvedő nők 68,5, míg a másodikban már 76,2 százalékánál csökkentette a betegséggel együtt járó erős menstruációs vérzést.

A MarketWatch összesítése szerint az AbbVie és az Allergan mellett további gyógyszercégek is fejlesztenek ezen a területen: a Myovant és az ObsEva. Ráadásul a Bayer gyógyszergyár is a piacra lépést tervezi a vilaprisan nevű hatóanyaggal.

Az Allergan kereskedelmi igazgatója szerint az Esmya és az elagolix megfér egymás mellett a piacon, olyan alacsony az Egyesült Államokban a gyógyszeres kezelés aránya. Az elagolixot más indikációra is benyújtotta az AbbVie az FDA-hoz: ez pedig az endometriózis, amely a nemzőképes korban lévő nők tizedét érinti.

A Leerink befektetési bank elemzője, Geoffrey Porges a BioPharma Dive-nak nyilatkozott: várakozásai szerint az elagolixot idén be fogják vezetni az amerikai piacra az endometriózis indikációra, 2020-ban pedig a méhmióma kezelésére. A szer várható forgalma 2022-ben 1,2 milliárd dollár lehet. Porges egyértelműen az Allergan által bevezetni szánt Esmyát nevezte meg vetélytársként.

Emlékeztetőül: az Allergan éves szinten egymilliárd dolláros forgalom elérését is megvalósíthatónak tartotta az USA-ban, igaz, e terveket még az európai felülvizsgálat előtt tette közzé.

A Richter-részvények árfolyama idén 16,4 százalékkal csökkent, az AbbVie papírja viszont 17,7 százalékkal ér többet, mint január elején.

Szakértői vélemény

Az Esmya piacával kapcsolatban a konkurensek fejlesztései pluszkockázatot már nem jelentenek – mondta a Világgazdaság kérdésére Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. A szakértő szerint a most is tartó és májusban véget érő EMA-vizsgálat minden találgatásnál és a lehetséges versenytársak megjelenésénél fontosabb. Kedvezőtlen döntés esetén ugyanis aligha vezetik be az Esmyát az amerikai piacra. | VG

 

Európai Gyógyszerügynökség Esmya Richter
Kapcsolódó cikkek