Cégvilág

Negyedmilliós látogatószám sem lenne már csoda

Több mint százezer látogató kereste fel tavaly október óta az Óbudán összeköltöztetett Csodák Palotáját és a Csopa Playbart. Ez az adat időarányosan további forgalomnövekedést jelez, és esélyt arra, hogy a tudományos játszóház idén elérje a várt negyedmilliós vendégszámot.

Két-három éven belül még több, akár 300 ezer látogatója is lehet a Bécsi úti Buda Entertainment & Gastro üzletközpont két szintjén kibérelt ötezer négyzetméteres területen működő Csopának – mondta a Világgazdaságnak Mizda Katalin, a Csodák Palotája Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: CSOPA

Úgy tűnik, erre jó esély mutatkozik, hiszen van tér a bővülésre, a Camponában bérelt 1700 négyzetméter helyett 2200 négyzetméteres területet foglalnak el az eredeti, a költözés alkalmából felújított eszközök Ódubán. A Camponában egyidejűleg 400 látogatót tudtak fogadni, az új helyen akár ezret is. Az előző felállásban a további forgalomnövekedést már a zsúfoltság akadályozta a legfontosabb időpontokban, azaz hétvégén és az iskolaszünetekben, amikor látogatókról kellett lemondani helyszűke miatt.

Mindeközben a hat éve kiköltözött intézmény most kezdi visszaszerezni az időközben elveszített iskolai csoportokat, mert a Bécsi úti helyszínt könnyebb és gyorsabb megközelíteni, mint a budafokit volt. De nemcsak a budapesti és a környékbeli diákok, hanem a városba egyre nagyobb számban érkező külföldiek is mind többen váltanak belépőt a Csopába és a csomagokban kínált programokra is.

A területtel párhuzamosan a nyitvatartás is módosult, új idősávban, hétfőtől csütörtökig 17 és 20 óra között féláras a belépő a játéktéren, kihasználva a frekventált helyszín és a jó tömegközlekedési kapcsolatok előnyét. A tavasszal nyíló, a teljes terület több mint 10 százalékát kitevő terasz újabb üzleti adalék lesz a Csopa vonzerejének növeléséhez. Az idén 22 éves Csodák Palotája Közép-Európa első science centere volt, Öveges professzor élményszerű természettudományos óráinak ötletére épült. A leglátogatottabb öt hazai szabadidős intézmény közt jegyzett tudományos játszóházban a projektnapok ismét a középpontba

kerültek, a közoktatás fontos kiegészítő elemeit adva. Az első Csopa a Váci úton üzemelt, utána a Millenárison töltött el hét évet, majd ötöt a Camponában. Sem uniós, sem állami normatív támogatásban nem részesült soha.

csodák palotája turizmus szabadidő
Kapcsolódó cikkek