Cégvilág

Néhány klikkre a 3D-s jövőképtől

Hamarosan minden ingatlan minden adata egy gomb­nyomással elérhetővé válik az építésügy teljes elektronizálása révén. A tavaly nyáron élesített e-közmű-alkalmazás segítségével már több mint 35 ezer közműnyilatkozatot állítottak ki.

Futurisztikusnak tűnik, de a megvalósulás határideje nagyon is közeli: 2019 végére, vagyis a tervezett határidőre befejeződhet a Lechner Tudásközpontban folyó munka: Magyarország teljes ingatlantérképe és az összes kapcsolódó adat felkerül a világhálóra.

Mint Both András, a Lechner Tudásközpont infokommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, a magyar elektronikus közműnyilvántartás, az e-közmű-fejlesztés olyan remekül sikerült, hogy annak know-how-ja iránt Svédország és Csehország is érdeklődik, mert technológiai és szabályozási oldalról átvennék azt.

Forrás: Shutterstock

Az e-közműben ma már az országban működő több mint 450 magán-, önkormányzati és állami közművezeték-üzemeltető naprakészen szolgáltatott adatai elérhetők, ami nemcsak az építkezések, illetve az ingatlanfejlesztések előkészületeit rövidíti le és teszi egyszerűbbé, de a közműszolgáltatók munkáját is segíti.

Tavaly nyár óta már 35 ezer közműnyilatkozatot állítottak ki az e-közmű segítségével. Hamarosan finisel az a mobilapplikáció-fejlesztés is, amely közműdetektorként alkalmas lesz arra, hogy egy adott munkaterületen dolgozó markológép vezetője lássa, hol és milyen vezetékek húzódnak.

A közművezetékek átvágásával súlyos anyagi kárt okoztak eddig a szinte szó szerint sötétben tapogatózó munkások. A területrendezés és -fejlesztés, valamint a településrendezés és -fejlesztés az építésügy teljes elektronizációja révén új dimenzióba kerül, aminek első lépése, a településszintű adatokat magában foglaló TEIR feltöltése 2000-ben kezdődött el.

Az ÉTDR keretében 2013-ra lett az építésügyi eljárás teljes folyamata elektronizálva, azóta van e-építési napló és e-tanúsítás is.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók.

 

Lechner Tudásközpont 3D ingatlan
Kapcsolódó cikkek